Η πράξη έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης, προκειμένου να επιτευχθεί η ουσιαστική αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ Ανώτατης Εκπαίδευσης και εργασιακού χώρου. Η υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού χώρου, ώστε να καθίσταται ομαλότερη η μετάβασή τους από τον ακαδημαϊκό χώρο στο χώρο παραγωγής των επιχειρήσεων και των οργανισμών.
Στο πλαίσιο της εν λόγω πράξης καλύπτονται οι αποζημιώσεις άσκησης των φοιτητών, δαπάνες για τη διοικητική υποστήριξη του γραφείου πρακτικής άσκησης, αμοιβές ιδρυματικού και επιστημονικών υπευθύνων, μετακινήσεις, δράσεις δημοσιότητας και προσέλκυσης φορέων, υποδοχής πρακτικής άσκησης, αναλώσιμα, προμήθεια / συντήρηση μικροεξοπλισμού /λογισμικού.
Tο φυσικό αντικείμενο συναρτάται με την εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης του εκτιμώμενου αριθμού φοιτητών που αποτυπώνεται στην ενότητα των δεικτών εκροών της παρούσας πράξης και αφορά:
α) την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση και ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Ιδρύματος
β) την υποστήριξη κεντρικών δράσεων λειτουργίας του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης
Η ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών και φορέων στο πρόγραμμα και τελικά η αύξηση των συνεργασιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Φορείς Υποδοχής Πρακτικής Άσκησης επιτυγχάνεται ως εξής:
1. Θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την εισαγωγή μαθήματος πρακτικής άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται μεγαλύτερο έμφαση και σημασία στην πρακτική άσκηση, δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνητρο συμμετοχής των φοιτητών σε αυτή.
2. Λειτουργία Γραφείου Πρακτικής Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το οποίο χειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο τις διαδικασίες και ενέργειες που σχετίζονται με την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης. Οι φοιτητές και οι φορείς υποδοχής πρακτικής άσκησης που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στο ΓΠΑ για να λάβουν όλες τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες, να διευκρινίσουν τυχόν θέματα, να λάβουν στήριξη και συμβουλές από την αρχή μέχρι το τέλος της πρακτικής τους άσκησης κ.ά.
3. Τυποποίηση των διαδικασιών. Η εν λόγω ενέργεια κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς απλοποιεί τις διαδικασίες συμμετοχής των φοιτητών και φορέων υποδοχής πρακτικής άσκησης.
Η Περιφέρεια της Ηπείρου ανήκει στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης κάτι που πιστοποιείται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η πρακτική άσκηση που υλοποιείται στην περιοχή αυτή επιδρά ευνοϊκά στην οικονομική ανάπτυξη αυτής. Φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις και τελειόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων, δημιουργεί ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας στους τελειόφοιτους των τμημάτων και περιορίζει την τάση για εσωτερική μετανάστευση. Επίσης, ενισχύεται η νεανική επιχειρηματικότητα, αφού οι νέοι πτυχιούχοι μέσω του θεσμού της Πρακτικής άσκησης έχουν ήδη αποκτήσει εμπειρία αναφορικά με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.