Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture12

PΟΜΠΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΣΕ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ/MIS 5131369
ROBOTIC SYSTEM FOR FUNCTIONAL LIMB REHABILITATION IN NEUROLOGICAL PATIENTS
83051
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑ.
29-07-2021
28-11-2023
225.450,00€

Αντικείμενο του έργου Rehabotics είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκατάστασης για την παροχή ιδιαίτερα εξατομικευμένης θεραπείας της λειτουργίας των άνω άκρων σε ασθενείς που εμφανίζουν κινητικές διαταραχές λόγω επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης (π.χ αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) ή νευροεκφυλιστικής νόσου (π.χ. σκλήρυνσης κατά πλάκας) έχοντας ως κεντρικό πυλώνα την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων και υποστηρικτικών λειτουργιών. Κύριο τμήμα του προτεινόμενου συστήματος είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας καινοτόμας ρομποτικής εξωσκελετικής συσκευής η οποία θα εφαρμόζεται με τη μορφή γαντιού στο πάσχον μέλος του νευρολογικού ασθενή. Το προτεινόμενο ρομποτικό σύστημα: α) θα μετράει διάφορες κινητικές και κινηματικές παραμέτρους της άκρας χείρας με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και προόδου του ασθενούς, καθώς και β) θα προσφέρει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης (θεραπευτικών ασκήσεων, επανεκπαίδευσης λειτουργικών κινήσεων και υποστήριξης καθημερινών δραστηριοτήτων) μέσω ενός διαδραστικού εικονικού περιβάλλοντος που θα παρέχει η πλατφόρμα Rehabotics. Σκοπός είναι να προσφερθεί ένα περιβάλλον παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θεραπείας και υποστήριξης στους ασθενείς με κινητικές διαταραχές άκρας χείρας το οποίο θα λαμβάνει χώρα τόσο σε κλινικό περιβάλλον όσο και στο σπίτι του ασθενούς μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής.

Αντικείμενο του έργου Rehabotics είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκατάστασης για την παροχή εξατομικευμένης θεραπείας της λειτουργίας των άνω άκρων σε ασθενείς που εμφανίζουν κινητικές διαταραχές λόγω επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης (π.χ αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) ή νευροεκφυλιστικής νόσου (π.χ. σκλήρυνσης κατά πλάκας) έχοντας ως κεντρικούς πυλώνες την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων και υποστηρικτικών λειτουργιών καθημερινότητας. Κύριο τμήμα του προτεινόμενου συστήματος είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας καινοτόμας ρομποτικής εξωσκελετικής συσκευής η οποία θα εφαρμόζεται στο πάσχον μέλος του νευρολογικού ασθενή. Το προτεινόμενο ρομποτικό σύστημα: α) θα μετράει διάφορες κινητικές και κινηματικές παραμέτρους της άκρας χείρας με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και προόδου του ασθενούς, καθώς και β) θα προσφέρει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης βάσει των ελλειμάτων (θεραπευτικών ασκήσεων, επανεκπαίδευσης λειτουργικών κινήσεων και υποστήριξης καθημερινών δραστηριοτήτων) μέσω ενός διαδραστικού εικονικού περιβάλλοντος που θα παρέχει η πλατφόρμα Rehabotics. Σκοπός είναι να προσφερθεί ένα περιβάλλον παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θεραπείας και υποστήριξης στους ασθενείς προσαρμόσιμο στις κινητικές και γνωστικές ικανότητες τους το οποίο θα λαμβάνει χώρα τόσο σε κλινικό περιβάλλον όσο και στο σπίτι του ασθενούς μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής. Το προτεινόμενο σύστημα θα υλοποιηθεί με τρόπο ανοικτό και επεκτάσιμο ώστε να μπορεί να μπορεί να εμπλουτίζεται και να επικοινωνεί με άλλες εφαρμογές και συστήματα.

Τα αποτελέσματα του έργου αφορούν την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και τον ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό τομέα, το σύστημα υγείας, τον τομέα εκπαίδευσης και στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Αυτά παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό αντικείμενο και τους στόχους του έργου, τις ανάγκες του συγκεκριμένου θεματικού τομέα και την ταυτότητα της Δράσης. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του Rehabotics επιδιώκει να επιτύχει:

- Επιστημονικά αποτελέσματα: Την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος ρομποτικής υποστήριξης της αποκατάσταση ασθενών με νευρολογικές διαταραχές, μοναδικού στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσέγγιση και η μεθοδολογία που θα αναπτυχθεί στις μελέτες μας θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες θεραπευτικές εφαρμογές ρομποτικής (π.χ. στα κάτω άκρα), φορέσιμων συστημάτων και υπηρεσιών τηλε-ιατρικής.

- Αποτελέσματα για τους χρήστες και την κοινωνία: (i) Οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας και ασφάλισης που θα προκύψουν από την ταχύτερη αποκατάσταση των των ασθενών, την επαγγελματική επανένταξη με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα μπορούν να συνεχίζονται και στο σπίτι του ασθενούς. ii) Bελτίωση της ποιότητας ζωής χάρη την επανεκπαίδευση καθημερινών δραστηριοτήτων, τον περιορισμό του πόνο και ανεξάρτητη διαβίωση.

Το Rehabotics προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία που στοχεύει i) στην αντιμετώπιση των παραπάνω δυσκολιών, ενώ μέσω των υπερησιών τηλεϊατρικής η αποκατάσταση είναι διαρκής. (ii) Αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με την βιβλιογραφική ανασκόπηση και έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε δεν υπάρχει παρόμοιο προϊόν στην Ελληνική βιομηχανία, ενώ σε διεθνές επίπεδο δεν έχει προταθεί παρόμοιο ολοκληρωμένο σύστημα σε ερευνητικό ή βιομηχανικό επίπεδο (iii) Ανάπτυξη του τομέα ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της νέας γνώσης που θα εξαχθεί και της συνεργασίας νέων ερευνητών με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. (iv) Σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία που συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. (v) Ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση νέων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στο έργο και την ομαλότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

- Ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο: Η παγκόσμια αγορά ρομποτικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπολογίστηκε σε 5,40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αναμένεται να φθάσει τα 11,44 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2023 .

Τα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς από προϊόντα ρομποτικής αποκατάστασης έφθασαν τα 95,4 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς . Η κοινοπραξία Robotics συνδυάζει την απαραίτητη τεχνική και κλινική γνώση για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος που θα αναβαθμίσει το σύστημα υγείας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Συμβολή στη Στρατηγική RIS3: Το Rehabotics θα συμβάλλει άμεσα στην Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης – RIS3 της Ηπείρου, Πελλοπονήσου και Αττικής δεδομένου ότι οι τομείς της υγείας και της πληροφορικής αποτελούν σημαιοφόρους της έρευνας στην ακαδημαϊκή κοινότητα των Περιφερειών. Η ένταξη εργαλείων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και τις υποδομές των Περιφερειών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ώστε να αποτελέσουν πρότυπα λειτουργίας ως Ψηφιακές Περιφέρειες. Ως αποτέλεσμα, η αξιοποίηση των ΤΠΕ θα εκσυγχρονίσει και αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων στους τομείς προτεραιότητας της ΠΔΕ και μέσω της αξιοποίησης γνώσεων και εργαλείων άλλων Βασικών Τεχνολογιών Γενικής Εφαρμογής όπως η βιοϊατρική τεχνολογία θα ανοίξει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη καινοτομιών.

e-max.it: your social media marketing partner