Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) τόσο σε εσωτερικούς όσο κι εξωτερικούς χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με κύριο στόχο την οπτικοακουστική ανάδειξή τους και με συμπληρωματικό στόχο την αειφορία των αρχαιολογικών χώρων μέσω βελτίωσης της διαδικασίας εποπτείας της συντήρησής τους. Για το σκοπό αυτό, ψηφιοποιείται τρισδιάστατα ο αρχαιολογικός χώρος και τα στοιχεία συντήρησης του χώρου και για τη δημιουργία μια ενοποιημένη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα αρχεία ψηφιοποίησης, καθώς και τα αποτελέσματα της μη καταστροφικής αξιολόγησης του χώρου με χρήση drone. Έτσι ο χρήστης μπορεί, σε πραγματικό χρόνο, να περιηγείται και να βλέπει σε οθόνη κατάλληλης συσκευής τα τρισδιάστατα μοντέλα αναπαράστασης ακριβώς στη θέση που θα έχει υποδειχτεί από τον εκάστοτε πολιτιστικό φορέα διαχείρισης του χώρου (Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας στο συγκεκριμένο έργο).
Με το έργο αυτό αξιοποιείται η πολύχρονη εμπειρία στο αντικείμενο του έργου και πραγματοποιείται η αναγκαία συνέργεια μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων για την υλοποίηση του αντικειμένου του έργου η οποία κινείται πάνω σε 3 άξονες:
1.Ο πρώτος άξονας έχει ως στόχο την μελέτη για την βέλτιστη μεθοδολογία για την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση τόσο αρχαιολογικού χώρου αλλά και κτερισμάτων καθώς και για την καταλληλότερη μεθοδολογία συστήματος προσδιορισμού θέσης για εξωτερικό χώρο σε πραγματικό χρόνο με στόχο ένα αποτέλεσμα μηδενικής απόκλισης, χαμηλού θορύβου και χαμηλού λανθάνοντος χρόνου.
2.Ο δεύτερος άξονας έχει ως στόχο την ανάδειξη της καταλληλότερες μεθοδολογίες εικονικής ξενάγησης/μυθοπλασίας με στόχο τη βέλτιστη οπτικοακουστική παρουσίαση σε σχέση με τη θέση και τα
ενδιαφέροντα του επισκέπτη καθώς και την ανάδειξη καταλληλότερη μεθοδολογία κοινής και συγχρονισμένης εμπειρίας επαυξημένης πραγματικότητας μεταξύ των χρηστών με στόχο την ταυτόχρονη εμβύθισή τους αλλά και αλληλεπίδρασή τους.
3.Ο τρίτος και τελευταίος άξονας έχει ως στόχο την προσαρμογής μοντέλου εικονικής πραγματικότητας σε σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας στον αντίστοιχο εξωτερικό χώρο αναφοράς με στόχο την βέλτιστη εμπειρία εμβύθισης του χρήστη σε πραγματικό χώρο και χρόνο με τελικό στόχο την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος σε μέρος του αρχαιολογικού χώρου δυτικής Νεκρόπολης της Αρχαίας Αμβρακίας, με στόχο την δοκιμή του προτεινόμενου συστήματος σε πραγματικές συνθήκες.
Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσονται μεθοδολογίες ανάπτυξης ρεαλιστικής επαυξημένης πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο και σε εξωτερικούς χώρους, μοντέλα επαυξημένης παρουσίασης πληροφοριών συντήρησης/κατάστασης αρχαιολογικών ευρημάτων και επιστημονική γνώση.
Σε επιστημονικό επίπεδο δημιουργείται νέα γνώση στις ακόλουθες περιοχές:
- Βελτιστοποίηση ακριβούς εντοπισμός θέσης σε πραγματικό χρόνο (real-time position tracking)
- Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και κτερισμάτων με συνδυαστικές μεθόδους για την βέλτιστη ψηφιακή απεικόνιση τους
- Ανάπτυξη κατάλληλης μεθόδου υπέρυθρης θερμογραφίας για την αποτίμηση με μη καταστροφικό τρόπο της δομική ακεραιότητας μνημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Παράλληλα στο έργο απασχολούνται νέοι επιστήμονες/ερευνητές/προγραμματιστές οι οποίοι αποκτούν στοχευμένη εξειδίκευση σε περιοχές αιχμής, ενώ συνάμα δύναται να εκμεταλλευτούν τα παραγόμενα αποτελέσματα για την απόκτηση μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης (MSc) και διδακτορικού. Σε τεχνολογικό επίπεδο αναπτύσσονται τα ακόλουθα:
- Μεθοδολογία κοινής και συγχρονισμένης εμπειρίας επαυξημένης πραγματικότητας μεταξύ των χρηστών με στόχο την ταυτόχρονη εμβύθισή τους αλλά και αλληλεπίδρασή τους
- Μεθοδολογία προσαρμογής μοντέλου εικονικής πραγματικότητας σε ρεαλιστική τρισδιάστατη απεικόνιση σε εξωτερικό χώρο, σε πραγματικό χρόνο και με μεταβλητές συνθήκες φυσικού φωτισμού
- Μεθοδολογία για το χειρισμό του “occlusion” σε επαυξημένη πραγματικότητα σε πραγματικό χρόνο - Μεθοδολογία βέλτιστης συνδεσμολογίας υλικού (headsets, αισθητήρες, server, δίκτυο) επαυξημένης πραγματικότητας σε εξωτερικό χώρο
- Μεθοδολογίες εικονικής ξενάγησης/μυθοπλασίας, σε επίπεδο σεναρίου (scripting), διεπαφής χρήστη (user interface), κι εναρμονισμένου οπτικοακουστικού περιεχομένου για την βέλτιστη εμπειρία του χρήστη
- Μεθοδολογία σάρωσης και τρισδιάστατης ψηφιοποίησης αρχαιολογικών μνημείων/κτερισμάτων για δημιουργία πιστών αναπαραστάσεων καθώς και επαυξημένης οπτικοποίησης των δεδομένων συντήρησής τους.
Το καινοτόμο προϊόν που προκύπτει ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι:
- Ολοκληρωμένο σύστημα ρεαλιστικής επαυξημένης πραγματικότητας για εξωτερικούς χώρους, εστιασμένο στις ανάγκες ανάδειξης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων.
Το καινοτόμο προϊόν δύναται να χρησιμοποιηθεί από όλους τους φορείς διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς που επιθυμούν να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και γνώσεις στους επισκέπτες τους καθώς και αποδοτικότερες διαδικασίες παρακολούθησης του υλικού τους στους αρχαιολόγους/συντηρητές τους.
Εκτός από το τελικό προϊόν σημαντικά είναι και τα ενδιάμεσα τεχνολογικά αποτελέσματα του έργου. Οι μεθοδολογίες που θα μελετηθούν, όπως η κοινή και συγχρονισμένη εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας, ο βέλτιστος χειρισμός του “occlusion”, η επαυξημένη οπτικοποίηση δεδομένων, το «gamification” σύστημα, κλπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παρεμφερή επαυξημένα συστήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η διασκέδαση.
Το έργο αυτό υλοποιείται με τη σύμπραξη τριών ισχυρά συμπληρωματικών εταίρων, που διαθέτουν αθροιστικά την απαραίτητη εμπειρία, γνώση και υλικό για την επιτυχή ολοκλήρωσή του και την παραγωγή νέας γνώσης στον αναπτυσσόμενο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της γνώσης είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα για τη δημιουργία νέων λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα του αρχαιολογικού τουρισμού και διαχείρισης αρχαιοτήτων.