Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

SmartCityBus - Πλατφόρμα Έξυπνης Δημόσιας Συγκοινωνίας
SmartCityBus – Smart Public Transportation Platform
82835
Νικόλαος Μαμουλής
28-07-2020
28-07-2023
280.450,00 €

Ο βασικός στόχος του έργου SmartCityBus είναι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση μιας πλατφόρμας διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), ώστε να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο ο καθορισμός των δρομολογίων και η επιλογή του χρησιμοποιούμενου στόλου και να βελτιωθεί σημαντικά η εξυπηρέτηση επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς. Μέσω έξυπνων λειτουργιών που θα υποστηρίζονται από την προτεινόμενη πλατφόρμα, οι επιβάτες θα μπορούν να εκδηλώνουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους να μετακινηθούν και θα υπολογίζεται συνεχώς και με ακρίβεια η ζήτηση σε κάθε στάση. Επίσης, με χρήση ειδικών αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στα λεωφορεία θα εκτιμάται με ακρίβεια ο τρέχον φόρτος των οχημάτων. Ειδικά σχεδιασμένοι αλγόριθμοι θα συνδυάζουν τις δύο αυτές πηγές πληροφορίας και θα εκτιμούν με ακρίβεια τον κίνδυνο πληρότητας των οχημάτων σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρη και αποτελεσματική χρήση του εφεδρικού στόλου ή να δρομολογούνται οχήματα μεγαλύτερης χωρητικότητας όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο. Εξίσου σημαντικός στόχος του έργου είναι η επίτευξη υψηλής ακρίβειας στην ενημέρωση των επιβατών για την αναμενόμενη ώρα άφιξης λεωφορείων σε συγκεκριμένες στάσεις, σημαντικά υψηλότερης της τεχνολογικής στάθμισης, συμβάλλοντας στην αποφυγή της άσκοπης αναμονής για τους πολίτες. Στα πλαίσια του έργου η πλατφόρμα θα προσαρμοστεί και θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά από το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, επιδεικνύοντας την σημαντική βελτίωση της ακρίβειας πρόβλεψης άφιξης και την βελτίωση της αποδοχής της υπηρεσίας από τους πολίτες, υπό πραγματικές συνθήκες.

1. Εφαρμοσμένες λύσεις δυναμικής και αυτοματοποιημένης συλλογής, καταγραφής και οργάνωσης μεγάλου όγκου δεδομένων κίνησης οχημάτων και επιβατών.

2. Η διαδραστική και ακριβής ενημέρωση και εξυπηρέτηση επιβατών καθώς και η ενημέρωση των οδηγών των οχημάτων και του κέντρου ελέγχου (σταθμαρχείου) της εταιρίας.

3. Μέθοδοι ανάλυσης των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την έγκαιρη παραγωγή αποτελεσματικών προτάσεων για δυναμικό σχεδιασμό δρομολογήσεων ανάλογα με τη ζήτηση.

4. Αλγόριθμοι ακριβούς εκτίμησης ώρας άφιξης λεωφορείων σε στάσεις των δρομολογίων τους με στόχο τη σημαντική βελτίωση σε σχέση με την τρέχουσα τεχνολογία.

6. Μέθοδοι συστηματικής καταγραφής και ανάλυσης του ιστορικού των δρομολογίων και του φόρτου αυτών καθώς και της ζήτησης των επιβατών, με στόχο την παραγωγή προτάσεων όσον αφορά το μακροπρόθεσμο επανασχεδιασμό των τακτικών δρομολογίων και των θέσεων των στάσεων, την πρόβλεψη έκτακτων αναγκών, όπως και των μακροπρόθεσμων απαιτήσεων σε στόλο.

7. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων για την εμπορική εκμετάλλευση συστημάτων έξυπνης δημόσιας συγκοινωνίας.

Το SmartCityBus θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία στην κατεύθυνση των έξυπνων συστημάτων δημόσιας συγκοινωνίας. Θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης ΜΜΜ που θα υποστηρίζει μοντέλα ακριβούς εκτίμησης χρόνων άφιξης των οχημάτων σε στάσεις, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Το σύστημα θα συνδυάζει με καινοτόμο τρόπο ιστορική πληροφορία και δεδομένα πραγματικού χρόνου από σύνθετες πλατφόρμες ΙοΤ και από συστήματα πληθοπορισμού. Θα υποστηρίζει αποτελεσματικά τη διασυνδεσιμότητα και διαχείριση συσκευών IoT σε ένα σύνθετο και δυναμικό δίκτυο οχημάτων, στάσεων και επιβατών. Θα υποστηρίζει χωρο-χρονική ανάλυση δεδομένων για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δρομολογίων με βάση την συστηματική καταγραφή και ανάλυσης του ιστορικού των δρομολογίων και του φόρτου αυτών. Επίσης θα αναπτυχθούν επιχειρηματικά μοντέλα για την εμπορική εκμετάλλευση συστημάτων έξυπνης δημόσιας συγκοινωνίας. Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ΜΜΜ και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών αναμένεται να αυξήσει το ποσοστού του πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη δημόσια συγκοινωνία, με αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και πρώτων υλών. Το έργο αναμένεται να έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων. Η βελτίωση της ποιότητας των μετακινήσεων θα μειώσει το απαιτούμενο χρόνο για της μετακίνησης και θα αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο. Τέλος, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ΜΜΜ προβλέπεται να αυξήσει τον τουρισμό και να οδηγήσει έμμεσα σε θέσεις εργασίας.

e-max.it: your social media marketing partner