Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture12

Ευφυείς Νοσοκομειακές Κλίνες Νοσηλείας Ασθενών
Intelligent Hospital Beds for Patient Care
82996
Κονιτσιώτης Σπυρίδων
16-06-2020
16-06-2023
744.037,15 ΕΥΡΩ

Η συνεχής παρακολούθηση του ασθενούς κατά τη νοσηλεία του είναι απαραίτητη για την αναγνώριση προτύπων ενδεικτικών κινδύνων ή παθογενειών, των οποίων η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι ικανή να οδηγήσει σε μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας και κατ’ επέκταση, στην ελάττωση της διάρκειας και κόστους νοσηλείας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία, έρευνες δείχνουν ότι το 17% όλων των νοσηλευόμενων ασθενών θα παρουσιάσουν ένα ανεπιθύμητο συμβάν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νοσοκομείο, ενώ στα περισσότερα κρίσιμα συμβάντα προηγούνται προειδοποιητικές ενδείξεις 6 έως 8 ώρες πριν από την εκδήλωση. Η έγκαιρη και αξιόπιστη ανίχνευση των ενδείξεων αυτών μπορεί να βοηθήσει στην εξατομικευμένη παροχή ιατρικής φροντίδας αποτρέποντας τις κλασικές “εκ των υστέρων” πρακτικές “διάσωσης” του περιστατικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αναπνευστικός ρυθμός του ασθενούς, ίσως ο σημαντικότερος δείκτης ζωτικής σημασίας με τη βιβλιογραφία να εντοπίζει ότι το 70% των ασθενών με κυκλοφοριακή ανακοπή αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα έως και 8 ώρες πριν την εκδήλωση του επεισοδίου.

Από την άλλη, το φαινόμενο των ελκών από κατάκλιση ως αποτέλεσμα ισχυρών εστιών πίεσης στον κλινήρη ασθενή αποτελεί μία σοβαρή παρενέργεια της νοσηλείας που μπορεί να αποφευχθεί με την έγκαιρη και ακριβή χαρτογράφηση των σημείων πίεσης τα οποία παρεμποδίζουν την αιμάτωση των ιστών με αποτέλεσμα να νεκρώνονται. Στην περίπτωση αυτή η θέση του ασθενούς μπορεί να προσαρμόζεται αναλόγως ώστε να ανακουφίζεται η αυξημένη πίεση και ο ιστός να επανέρχεται στο φυσιολογικό. Στη σύγχρονη νοσηλευτική, η συχνότητα και η επίπτωση των κατακλίσεων χρησιμοποιούνται ως δείκτες ποιότητας της παρεχόμενης της νοσηλευτικής φροντίδας. Εύλογα λοιπόν, στην προσπάθεια μείωσης των επιπτώσεων στην υγεία, η έμφαση δίνεται στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τους.

Στα πλαίσια αυτά, προτείνεται η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς κατά τη διάρκεια της κλινήρους νοσηλείας. Το προτεινόμενο σύστημα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό για παρέμβαση στις κλίνες των ασθενών που είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν κάποιο από το προαναφερθέντα προβλήματα. Τα νοσοκομειακά κρεβάτια μετατρέπονται πια σε ευφυείς σταθμούς φροντίδας των ασθενών. Το εισαχθέν σύστημα αποτελείται από ένα προσαρμοσμένο κάλυμμα στρώματος στο οποίο ενσωματώνονται δεκάδες μικροαισθητήρες. Στόχος του είναι να μετρά τις επιφανειακές πιέσεις όπως αυτές προκύπτουν από τη θέση του σώματος του ασθενούς και να συμπεραίνει φυσιολογικούς παραμέτρους, όπως καρδιακός και ο αναπνευστικός ρυθμός και η θέση του ασθενούς. Μια οθόνη αφής προσαρμοζόμενη στην κλίνη θα απεικονίζει τις πληροφορίες αυτές σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα με χρήση κατάλληλων ιατρικών κανόνων και ευφυών αλγορίθμων επεξεργάζεται την πληροφορία κατάλληλα, ανιχνεύοντας σε πρώιμο στάδιο παθολογικές καταστάσεις και περιοχές του σώματος που βρίσκονται σε παρατεταμένη πίεση και ενδέχεται να οδηγήσουν σε έλκη από κατάκλιση. Κατάλληλο λογισμικό μέσω ενός φιλικού περιβάλλοντος για τον χρήστη θα παρέχει οπτικοποιημένη την πληροφορία σε οθόνη πλησίον της κλίνης, ενώ δεδομένα και ειδοποιήσεις έγκαιρης προειδοποίησης θα αποστέλλονται και ασύρματα σε σταθμούς βάσης και φορητές συσκευές, επιτρέποντάς στους κλινικούς ιατρούς να προσδιορίζουν πιο γρήγορα εάν οι ασθενείς βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου. Στόχος της παρούσας πρότασης είναι η βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας με την αναβάθμιση της κοινής νοσηλευτικής κλίνης σε ευφυή σταθμό συνεχούς παρακολούθησης της συμπεριφοράς του κλινήρους ασθενούς.

  • Η αναβάθμιση των νοσοκομειακών κλινών από συστήματα απλής νοσηλείας σε ευφυείς σταθμούς παρακολούθησης των ασθενών.
  • Η τεκμηρίωση της λύσης για τη συνεχή ενημέρωση του νοσηλευτικού προσωπικού για την εξέλιξη της ποιότητας νοσηλείας του κάθε νοσηλευόμενου, απαλλαγμένης από γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς.
  • Η παρακολούθηση, χωρίς επαφή με το σώμα του ασθενή, των ζωτικών σημείων του παρέχοντας συνεχείς μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού (HR) καθώς και της κίνησης του ασθενούς.
  • Η πρόβλεψη της επιδείνωσης του ασθενούς πολλές ώρες πριν συμβεί, θα προσφέρει έγκαιρη παρέμβαση και αύξηση της ποιότητας νοσηλείας.
  • Η ανάπτυξη ειδικών ευφυών αλγορίθμων που αναλύοντας χωρο-χρονοσειρές εισόδου θα είναι δυνατόν να συμπεραίνουν πιθανές μελλοντικές επιπλοκές νοσηλείας του κλινήρους ασθενούς.
  • Η ανίχνευση των περιοχών του σώματος που λόγω παρατεταμένης τοπικής πίεσης παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατακλίσεις.

- Μείωση απαιτήσεων συνεχής παρακολούθησης των ασθενών και συνεχής παρακολούθησης της υγείας των ασθενών, με λιγότερο άγχος καθώς οποιαδήποτε επιβάρυνση της υγείας τους θα γίνεται άμεση αντιληπτή στο εφημερεύον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
- Πρόωρη ανίχνευση επιδείνωσης της υγείας του ασθενή: Η συσκευή θα εντοπίζει αυτόματα τους ασθενείς με υψηλό κίνδυνο οξείας επιδείνωσης της υγείας, έτσι ώστε οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μπορούν να παρεμβαίνουν νωρίτερα. Το προσωπικό μπορεί να απελευθερωθεί από τη λήψη σημείων ζωτικής σημασίας, εστιάζοντας σε καθήκοντα περίθαλψης υψηλότερης σημασίας.
- Μείωση της πίεσης στο προσωπικό: Άμεση ενημέρωση της επιδείνωσης του ασθενή, ανεξάρτητα της θέσης τους στο νοσοκομείο. Το προσωπικό απελευθερώνεται από το χειρωνακτικό καθήκον της λήψης ζωτικών σημείων και είναι σε θέση να επικεντρωθεί σε καθήκοντα περίθαλψης υψηλότερης αξίας.
- Μείωση του κόστους παροχής υγειονομικής περίθαλψης και βελτίωσης των δεικτών ποιότητας: Μέσω της προηγούμενης πρόωρης ανίχνευσης της επιδείνωσης της υγείας του ασθενή, μπορεί να επέλθει μια μείωση της διάρκειας παραμονής και των ημερών νοσηλείας.
- Ευελιξία ασθενή κατά την εφαρμογή: Η φορητή συσκευή είναι διακριτική, χωρίς καλώδια, επιτρέποντας στον ασθενή να περιπλανηθεί ελεύθερα στο χώρο του νοσοκομείου, διασφαλίζοντας συνεχή παρακολούθηση του ασθενή. Σε περίπτωση που υπάρξει μείωση ή απώλεια επικοινωνίας, η συσκευή ειδοποιεί άμεσα το ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.
- Βελτίωση τη ροής των ασθενών προς το νοσοκομείο: Με την συνεχή και ουσιαστικά σε χρόνο αξιολόγηση του ασθενή, περιπτώσεις πρόωρης βελτίωσης της υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε αποφάσεις άμεσης εξόδου από το νοσοκομείο άρα μείωσης των ημερών νοσηλείας (μείωση του κόστους και βελτιστοποίησης της ροής ασθενών στο νοσοκομείο).
- Δυνατότητες αυξημένης διαθεσιμότητας και διαμοιρασμού των πληροφοριών: Υπάρχει διαμοιρασμός αρχείων και δεδομένων και η επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας.
- Πλεονεκτήματα εφαρμογής τεχνολογιών νέφους: Γίνονται εκμεταλλεύσιμα όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας νέφους.
- Ελάχιστες λειτουργικές απαιτήσεις, χωρίς ανάγκη συντήρησης υψηλού κόστους, αυξημένη διαλειτουργικότητα και ευελιξία στη διαχείριση και χρήση των δεδομένων.

e-max.it: your social media marketing partner