Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

ΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ/5047651
SEX STEROID HORMONES AND CANCER: A MOLECULAR EPIDEMIOLOGY STUDY
82647
ΤΣΙΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
05-02-2020
30-06-2021
45545.50

Ο καρκίνος έχει αντικαταστήσει την ισχαιμική καρδιοπάθεια και αποτελεί πλέον την κυριότερη αιτία θανάτου στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου στις οικονομικά αναπτυσσόμενες. Συνάμα, τα επίπεδα οιστρογόνων και ανδρογόνων στο αίμα μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας και υπάρχει έντονος προβληματισμός στον δυτικό κόσμο για τον ολοένα αυξανόμενο επιπολασμό του υπογοναδισμού. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας ή οφειλόμενης σε καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο. Σε αντίθεση, υψηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων και τεστοστερόνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  Υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες βασικών επιστημών ότι τα οιστρογόνα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη όγκων σε ορμονοευαίσθητους ιστούς τόσο επάγοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων με υπάρχουσες μεταλλάξεις, όσο και δημιουργώντας νέες μεταλλάξεις. Επίσης, τα ανδρογόνα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου είτε άμεσα οδηγώντας σε κυτταρικό πολλαπλασιασμό, είτε έμμεσα μέσω της μετατροπής τους σε οιστρογόνα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών για τη συσχέτιση στεροειδών ορμονών του φύλου με τον καρκίνο είναι ελλιπή και συχνά αντικρουόμενα. Εμπειρικές ενδείξεις από διάφορα ερευνητικά πεδία, υποδεικνύουν αρκετά παραδείγματα μελετών που παρουσιάζουν ισχυρές στατιστικά σημαντικές επιδράσεις οι οποίες όμως έχουν συστηματικά σφάλματα, δεν παρουσιάζουν επαναληψιμότητα ή μειώνονται οι επιδράσεις όταν διεξάγονται μεγαλύτερες μελέτες. Επιπρόσθετα, παρά τη μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα του καρκίνου, του υψηλού επιπολασμού και των μακροπρόθεσμων παρενεργειών της έλλειψης στεροειδών ορμονών του φύλου, εξακολουθεί να υπάρχει κενό στη βιβλιογραφία για την κατανόηση της αιτιολογίας και παθοφυσιολογίας των επιπέδων στεροειδών ορμονών του φύλου στην εμφάνιση του καρκίνου.  

Η παρούσα πρόταση παρέχει τη δυνατότητα να διερευνηθεί με αξιόπιστο και ακριβή τρόπο η πιθανή αιτιολογική συσχέτιση των στεροειδών ορμονών του φύλου με τον καρκίνο.

Ο στόχος της παρούσας πρότασης είναι η καλύτερη κατανόηση της συσχέτισης των στεροειδών ορμονών του φύλου με διάφορους τύπους καρκίνου.

Η ποσοτικοποίηση και η κατανόηση της υποκείμενης βιολογικής βάσης της συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων στεροειδών ορμονών με διαφόρους τύπους καρκίνου μπορεί να αξιοποιηθεί στους ακόλουθους άξονες:

(α) ατομικό επίπεδο (διαμόρφωση συγκεκριμένων κατευθυντήριων οδηγιών αναφορικά με τον τρόπο ζωής),

(β) επίπεδο δημόσιας υγείας (υλοποίηση στρατηγικών για πρόληψη),

(γ) κλινικό επίπεδο (εξατομικευμένη ιατρική).

e-max.it: your social media marketing partner