Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture12

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΡΝΙΘΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ (GREEN POULTRY PRODUCTION, ANTIBIOTIC FREE)
DEVELOPMENT OF A BROILER MEAT PRODUCTION SYSTEM WITH REDUCED ENVIRONMENTAL IMPACT AND ANTIBIOTIC FREE
82421
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΟ.
09-07-2018
08-01-2023
57.445,00€ (για ΠΙ-ΕΛΚΕ)

Η παραγωγή ορνίθειου κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και να μειώσει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές της επιδράσεις. Η ερευνητική πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, καθώς και στην προώθηση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας μέσω της παραγωγής ορνίθιου κρέατος χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών ουσιών, ούτε ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς, η οποία θα επιτευχθεί μέσω ενός καινοτόμου συστήματος παραγωγής κοτόπουλων κρεοπαραγωγής μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ειδικότερα, θα μελετηθούν και θα εφαρμοστούν διαχειριστικά και διατροφικά μέσα τα οποία θα αντικαταστήσουν πλήρως τη χρήση αντιβιοτικών ουσιών στην εκτροφή των ορνιθίων, όπως και πρότυπα μέσα διαμόρφωσης άριστων περιβαλλοντικών συνθηκών εκτροφής, κτιριακών καινοτομιών και βιοασφάλειας, με τη δημιουργία πρότυπου πτηνοτροφείου 1000 κοτόπουλων κρεοπαραγωγής, οδηγώντας στην παραγωγή ενός καινοτόμου τελικού προϊόντος με επιστημονική τεκμηρίωση ως «πράσινο κοτόπουλο ελεύθερο χρήσης αντιβιοτικών». Παράλληλα, το ερευνητικό έργο θα προσδιορίσει με επιστημονικό τρόπο και θα προτείνει ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της εκτροφής και του παραγόμενου κοτόπουλου, με συνδυασμό χρήσης ωμικών τεχνολογιών, εξέτασης του μικροβιώματος και προσδιορισμού γονιδίων ανθεκτικότητας βακτηρίων (πεπτικού συστήματος και σφάγιου ορνιθίων) έναντι των αντιβιοτικών, με προσδιορισμένη την ακριβή μεθοδολογία ανάπτυξης. Επίσης, θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων μεταφοράς γονιδίων ανθεκτικότητας σε βακτήρια που μπορούν να επιφέρουν βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον, με τον προσδιορισμό του πρωτέωματος και του μικροβιώματος του παραγόμενου ορνίθειου κρέατος, θα υποστηριχθεί η διακριτή παραγωγή, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα μετρηθεί μέσω του κύκλου ζωής του άνθρακα (LCA). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα γίνει βιομηχανική ανάπτυξη της παραγωγής με τη σύμπραξη των επιχειρηματικών εταίρων, αφού το πρόγραμμα θα προωθήσει τη συνεργασία ερευνητών, πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας ζωοτροφών και βιομηχανίας κρέατος. Θα αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα εκτροφής, ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά διεθνώς παραγωγή και «πράσινου» και antibiotic-free κοτόπουλου αποτελώντας μοναδική μέθοδο Ελληνικής παραγωγής οδηγώντας σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, εξαιρετικά ανταγωνιστική και με εξαγωγική βαρύτητα, υψηλής υπεραξίας τελικά προϊόντα, αλλά και συνεισφοράς στην υγεία των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η απουσία χρήσης αντιβιοτικών θα ελαχιστοποιεί την έκφραση των γονιδίων μικροβιοανθεκτικότητας στα ορνίθια και κατά συνέπεια τη πιθανή μεταφορά τους στον άνθρωπο. Το πρόγραμμα καλύπτει επί της ουσίας δύο βασικές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα αφενός τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας στον αγροτικό τομέα λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και τις επιταγές της αειφόρου ανάπτυξης, και αφετέρου την πρόκληση της μικροβιοανθεκτικότητας, καθώς ο FAO, θεωρεί την μικροβιοανθεκτικότητα ως τον πλέον σημαντικό παγκόσμιο κίνδυνο κατά της υγείας των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αυτό τοποθετεί την μικρή Ελληνική πτηνοτροφική παραγωγή σε ένα μοναδικό και διακριτό σύστημα παραγωγής με σημασία παγκόσμιας εμβέλειας, την οποία δεν θα μπορούσε να αποκτήσει μέσω των συμβατικών μεθόδων βιομηχανικού τύπου παραγωγής.

Σκοπός της πρότασης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, και η προώθηση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας μέσω της παραγωγής ορνίθειου κρέατος χωρίς τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών τόσο κατά τη διάρκεια της εκτροφής τους όσο για θεραπευτικούς λόγους. Μέσω του καινοτόμου συστήματος παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, θα επιτυγχάνεται μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και σημαντική μείωση εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου που θα δρουν ευμενώς στην ευζωία, υγεία των ζώων και στην ποιότητα του κρέατος. Θα μελετηθούν και θα εφαρμοστούν διαχειριστικά και διατροφικά μέσα, κτιριακές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, που θα αντικαταστήσουν πλήρως τη χρήση αντιβιοτικών ουσιών στην εκτροφή των ορνιθίων, ενώ το τελικό προϊόν θα ιχνηλατηθεί με επιστημονική τεκμηρίωση με τη χρήση ωμικών τεχνολογιών ως «πράσινο κοτόπουλο ελεύθερο χρήσης αντιβιοτικών». Θα παρουσιαστεί ένα καινοτόμο σύστημα εκτροφής ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά διεθνώς παραγωγή και πράσινου και antibiotic-free κοτόπουλου αποτελώντας μοναδική μέθοδο Ελληνικής παραγωγής οδηγώντας σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και σε παραγωγή υψηλής αξίας τελικών προϊόντων με εξαγωγική βαρύτητα, αλλά και συνεισφέροντας στην παγκόσμια υγεία, αφού η απουσία χρήσης αντιβιοτικών θα ελαχιστοποιεί την έκφραση των γονιδίων μικροβιοανθεκτικότητας στα πτηνά και κατά συνέπεια την πιθανή μεταφορά τους στον άνθρωπο. Επιμέρους στόχοι είναι:

  • η δημιουργία καινοτόμων διατροφικών στρατηγικών για την εκτροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών ακόμα και για θεραπευτικούς σκοπούς και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • η στρατηγική διαχείρισης εκτροφής πτηνών με τη δημιουργία πρότυπης πειραματικής πτηνοτροφικής μονάδας (κλιματικά, ενεργειακά, συγκεντρώσεις ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, βιοασφάλεια), με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών
  • η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου με υψηλό δείκτη ευζωίας, υγείας, παραγωγικότητας, με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ασφαλέστερου και μέσω ωμικών τεχνολογιών και του μικροβιώματος να χαρακτηρίζεται ως «πράσινο κοτόπουλο ελεύθερο χρήσης αντιβιοτικών

1. Ορνίθειο κρέας καινοτόμου παραγωγής από κοτόπουλα που εκτράφηκαν χωρίς να έρθουν σε επαφή με αντιβιοτικές ουσίες και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτοποίησή του με τεχνολογίες  state-of-the-art για την ανάπτυξη συστημάτων εκτροφής μοναδικότητας στην Ελληνική πτηνοτροφία.

2. Ανάπτυξη συνδυασμού καινοτόμων τεχνολογιών πρωτεωμικής και μικροβιωμικής για το χαρακτηρισμό της αυθεντικότητας και την ιδιαίτερη σήμανση του κρέατος κοτόπουλου που έχει προέλθει από εκτροφή με απουσία χρήσης αντιβιοτικών ακόμα και για θεραπευτικούς σκοπούς και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

3. Δημιουργία πρωτοκόλλων ιχνηλασιμότητας χαρακτηριστικών του κρέατος κοτόπουλου με υψηλή προστιθέμενη αξία και ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με βάση τεχνολογίες γενωμικής και πρωτεωμικής, δεδομένα που αποτελούν κριτήρια μοναδικότητας και υψηλής καινοτομίας.

4. Εκπαίδευση πτηνοτρόφων για την παραγωγή κρέατος κοτόπουλου με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και απουσία χρήσης αντιβιοτικών.

5. Ανάπτυξη διακριτών μεθόδων παραγωγής κοτόπουλου με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που μπορεί να εξοικονομεί τουλάχιστον το 25% της καταναλισκόμενης σήμερα ενέργειας για την παραγωγή 1kg κοτόπουλου.

6. Ανάπτυξη πρότυπης πτηνοτροφικής εγκατάστασης, εκπαίδευσης, έρευνας και πιλοτικής παραγωγής για τεχνολογίες διακριτού κρέατος κοτόπουλου για την ενίσχυση του κλάδου στην Ελλάδα, ενδυνάμωση των πτηνοτρόφων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της πτηνοτροφίας.

7. Εφαρμογή ανάλυσης κύκλου ζωής (ΑΚΖ) και διαχείριση ενέργειας για την παραγωγή ορνίθειου κρέατος, με τη χρήση εγχώριων πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και απουσία χορήγησης αντιβιοτικών σε όλη την διάρκεια της εκτροφής.

8. Ενίσχυση της απασχόλησης 11 νέων ερευνητών σε θέματα αιχμής της ζωικής παραγωγής και διασύνδεση με κορυφαίες βιομηχανίες και ερευνητικά – εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον τελικό σκοπό της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ζωικής προέλευσης με μοναδικά χαρακτηριστικά.

9. Δημιουργία πατέντας για την παραγωγή πράσινου κοτόπουλου ελεύθερου χρήσης αντιβιοτικών

Το ερευνητικό έργο θα οδηγήσει την Ελληνική παραγωγή σε υψηλούς ποιοτικούς δείκτες και κριτήρια πέραν των διαθρεπτικών αξιών του κοτόπουλου, όπως το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με μειωμένες εκροές αζώτου και φωσφόρου, συμβάλλοντας στην πραγματική μείωση ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της μεταβολής των αναλογιών της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας προς ωφέλιμα βακτήρια έναντι παθογόνων-ευβιωτικών. Θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων μεταφοράς γονιδίων ανθεκτικότητας σε βακτήρια που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου. Η χρήση πρωτεωμικής θα συμβάλλει για πρώτη φορά διεθνώς στην ταυτοποίηση του πρωτεώματος του ορνίθειου κρέατος που παράγεται απουσία χρήσης αντιβιοτικών και στην ανάδειξη δεικτών αναγνωρισιμότητάς του. Επίσης, θα οριστεί ο κύκλος ζωής του άνθρακα (Life Cycle Analysis, LCA) της παραγωγής αυτής, ώστε να προσδιοριστεί και να ταυτοποιηθεί, με στόχο να υπάρξει η ανάλογη διπλή σήμανση ως «πράσινο κοτόπουλο ελεύθερο χρήσης αντιβιοτικών» που να διευκολύνει και να πείθει με επιστημονική τεκμηρίωση τον καταναλωτή στη προτίμησή του για την αγορά αυτού του κρέατος ). Η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παραγωγής στη χώρα μας που μπορεί να αναδείξει τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, μπορεί να οδηγήσει μέσω ρυθμιστικών αρχών στην ταυτοποίηση και διαπίστευση του τελικού τροφίμου με ειδική σήμανση, επιτυγχάνοντας να κυκλοφορήσει εμπορικά ένα προϊόν που απευθύνεται σε εύρος καταναλωτών με κριτήριο υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας για τα τρόφιμα. Αποτέλεσμα του έργου θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, και η προώθηση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας στην αύξηση των χρηματοοικονομικών τους αποτελεσμάτων και σε βελτίωση της θέσης τους στην αγορά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

e-max.it: your social media marketing partner