Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Πρωτοποριακοί Ιχνηλάτες ως Νέοι Δείκτες Ορισμού Συστημάτων «Ελεύθερης Βοσκής»
Innovative Trackers as New Indicators for Defining "Free Grazing" Systems
82415
Τσουκάτος Δημόκριτος
28-06-2018
27-12-2022
409.989,70€

Αντικείμενο του έργου θα είναι η ανεύρεση Πρωτοποριακών “Ιχνηλατών” βασισμένων σε Νέους Δείκτες για τον Ορισμό Συστημάτων «Ελεύθερης Βοσκής». Οι δείκτες αυτοί θα είναι ποιοτικοί, βασισμένοι σε βιοχημικές παραμέτρους στο αίμα και στο κρέας πουλερικών. Η βιομηχανική έρευνα θα επεκταθεί και στην εξέταση της επίδρασης του εμπλουτισμένου με βότανα διατροφικού περιβάλλοντος της κότας ελευθέρας βοσκής, στα επίπεδα της αντιοξειδωτικής κατάστασης και συνεπώς στις αποδόσεις, την ποιότητα του σφάγιου, στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και σε ορισμένες βιοχημικές κι ανοσοχημικές παραμέτρους του ορού αίματος των κοτόπουλων.

Στόχοι της έρευνας είναι: α) η ανάπτυξη μεθόδων, μηχανισμών και εργαλείων εξακρίβωσης της γνησιότητας της εκτροφής ελευθέρας βοσκής κοτόπουλων και προστασίας των καταναλωτών από απάτη ή νοθεία σε τρόφιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και β) η δημιουργία μιας καινοτόμου διατροφικής μεθόδου εκτροφής κοτόπουλου, μοναδικής σε εθνικό επίπεδο οδηγώντας σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και σε παραγωγή υψηλής αξίας τελικών προϊόντων με εξαγωγική βαρύτητα.

  • Κατοχύρωση αντικειμενικά Πρωτοποριακών “Ιχνηλατών” ποιότητας βασισμένων σε Νέους Δείκτες για τον Ορισμό Συστημάτων «Ελεύθερης Βοσκής» - Π.Ι.Ν.Δ.Ο.Σ. (βιοχημικοί δείκτες, ανάλυση αντιοξειδωτικής κατάστασης).
  • Εξέταση της συσχέτισης των κυκλοφορούντων αυτοαντισωμάτων διαφορετικών τάξεων με τις συνθήκες διαβίωσης των κοτόπουλων που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τον συστηματικό έλεγχο της ποιότητας των κοτόπουλων.
  • Προτυποποίηση και θεσμοθέτηση μιας επίσημης μεθόδου ελέγχου ποιότητας πτηνοτροφικών προϊόντων «Ελεύθερης Βοσκής», με απώτερο σκοπό την προστασία του καταναλωτικού κοινού από νοθευμένα ή κατώτερης ποιότητας προϊόντα.
  • Αξιολόγηση πιθανής ανοσοενισχυτικής δράσης των διαφορετικών τρόπων εκτροφής στα πτηνά.
e-max.it: your social media marketing partner