Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture123

Ποιότητα Ατμοσφαιρικού Αέρα και Συνέπειες στην Υγεία: Τεκμηριωμένο Σύστημα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης (GrAir+ App) MIS 5006095
Air quality and health: an evidence-based awareness application (grair+ app) MIS 5006095
82318
ΝΤΖΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
04-05-2018
20-02-2020
62.650,00 €

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα προτεινόμενα από την ΕΕ και παρόλες τις πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται, τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητικούς ρυθμούς. Η επιβαρυντική δράση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία είναι ευρέως τεκμηριωμένη με τις επιπτώσεις στην υγεία να είναι ακόμη πιο εμφανείς σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά ή άτομα με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΕΕ το 2012, 59% των Ελλήνων δεν νιώθει ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα προβλήματα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην χώρα τους ενώ μόνο το 11% γνωρίζει για τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα. Παράλληλα, βάσει πρόσφατης ερευνάς που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, το οικονομικό κόστος νοσηρότητας και θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία το οποίο μπορεί να αποδοθεί στα αερομεταφερόμενα σωματίδια αγγίζει τα 200-250 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα αερομεταφερόμενα σωματίδια ευθύνονταν και για 490 νέες περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας το χρόνο, με οικονομικό κόστος 30 εκατομμύρια ευρώ. Δεδομένων των παραπάνω, διαφαίνεται η ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικών εργαλείων αύξησης της ανατροφοδότησης του Ελληνικού γενικού πληθυσμού για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Πράξη στοχεύει σε μια σφαιρική προσέγγιση προσαύξησης της γνώσης τόσο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας όσο και του Ελληνικού κοινού για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα από α) συνολική σύνοψη της υπάρχουσας παγκόσμιας γνώσης σχετικά με τη συσχέτιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τις επιπτώσεις στην υγεία και αξιολόγηση της ισχύος των διαθέσιμων από τη βιβλιογραφία τεκμηρίων για τις υπό μελέτη συσχετίσεις β) μελέτη περίπτωσης (case study) της διαμόρφωσης του προτύπου ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια ελληνική πόλη καθ’ όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης και γ) ανάπτυξη εφαρμογής – εργαλείου συνεχούς ανατροφοδότησης στον γενικό πληθυσμό των συνθηκών ατμοσφαιρικής ρύπανσης προς ευαισθητοποίησή του

ως προς την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα της πόλης όπου ζει και λήψη ανάλογων προσωπικών μέτρων. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί συνολική σύνοψη της υπάρχουσας γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία με τη χρήση σύγχρονης μεθοδολογίας συστηματικής «ανασκόπησης ομπρέλας» και επίσης μελέτη της διαμόρφωσης του προτύπου ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη των Ιωαννίνων με αναδρομική μελέτη διακοπτόμενης ανάλυσης χρονοσειρών στο σύνολο των δεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων ΝΟX, Ο3, PM10, PM2.5, Βενζολίου και Τολουολίου για την περίοδο 2008-2017.

Όλα τα επιμέρους στοιχεία της Πράξης  θα χρησιμοποιηθούν για τη βασισμένη σε τεκμήρια (evidence based) κατασκευή ενός διαδικτυακού εργαλείου (εφαρμογή smartphone) που θα παρέχει στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ευπαθείς ομάδες καθημερινή ενημέρωση για τα επίπεδα ρύπανσης στον χώρο όπου ζουν και μετακινούνται, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στον Ελληνικό χώρο. Το νέο αυτό εργαλείο θα αξιολογηθεί μέσω μελέτης σκοπιμότητας και εμπειρικής μελέτης των επιδράσεών του στην αλλαγή των αντιλήψεων και συμπεριφορών των χρηστών.

Η κατασκευή της εφαρμογής smartphone, θα αποφέρει ένα νέο εργαλείο για την προαγωγή υγείας μέσω τροποποίησης των συμπεριφορών του γενικού πληθυσμού αλλά και ευαίσθητων ομάδων του σε περιόδους υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και νέα γνώση στο ταχέως εξελισσόμενο και υπό διερεύνηση επιστημονικό πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την προαγωγή της περιβαλλοντικής υγείας.

Στόχος της Πράξης είναι η ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού των ωφελουμένων και η ενίσχυση των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές ακαδημαϊκής/ερευνητικής καριέρας τους.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα της Πράξης είναι τα ακόλουθα:

(α) Ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού των υποψήφιων διδακτόρων,

(β) Ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού των μεταδιδακτόρων,

(γ) Ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού του «Ακαδημαϊκού Συμβούλου».

e-max.it: your social media marketing partner