Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture1234

Ρομποτικό σύστημα για την λειτουργική αποκατάσταση άκρας χείρας σε νευρολογικούς ασθενείς
Robotic system for functional limb rehabilitation in neurological patients
83051
Δημήτριος Ι. Φωτιάδης
29-07-2021
28-11-2023
225450 €

Αντικείμενο του έργου Rehabotics είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποκατάστασης για την παροχή ιδιαίτερα εξατομικευμένης θεραπείας της λειτουργίας των άνω άκρων σε ασθενείς που εμφανίζουν κινητικές διαταραχές λόγω επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης (π.χ αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) ή νευροεκφυλιστικής νόσου (π.χ. σκλήρυνσης κατά πλάκας) έχοντας ως κεντρικό πυλώνα την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων και υποστηρικτικών λειτουργιών. Κύριο τμήμα του προτεινόμενου συστήματος είναι η ανάπτυξη και αξιολόγηση μιας καινοτόμας ρομποτικής εξωσκελετικής συσκευής η οποία θα εφαρμόζεται με τη μορφή γαντιού στο πάσχον μέλος του νευρολογικού ασθενή. Το προτεινόμενο ρομποτικό σύστημα: α) θα μετράει διάφορες κινητικές και κινηματικές παραμέτρους της άκρας χείρας με σκοπό την αξιολόγηση της κατάστασης και προόδου του ασθενούς, καθώς και β) θα προσφέρει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης (θεραπευτικών ασκήσεων, επανεκπαίδευσης λειτουργικών κινήσεων και υποστήριξης καθημερινών δραστηριοτήτων) μέσω ενός διαδραστικού εικονικού περιβάλλοντος που θα παρέχει η πλατφόρμα Rehabotics. Σκοπός είναι να προσφερθεί ένα περιβάλλον παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θεραπείας και υποστήριξης στους ασθενείς με κινητικές διαταραχές άκρας χείρας το οποίο θα λαμβάνει χώρα τόσο σε κλινικό περιβάλλον όσο και στο σπίτι του ασθενούς μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής.

Σκοπός είναι να προσφερθεί ένα περιβάλλον παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θεραπείας και υποστήριξης στους ασθενείς προσαρμόσιμο στις κινητικές και γνωστικές ικανότητες τους το οποίο θα λαμβάνει χώρα τόσο σε κλινικό περιβάλλον όσο και στο σπίτι του ασθενούς μέσω εφαρμογών τηλεϊατρικής. Το προτεινόμενο σύστημα θα υλοποιηθεί με τρόπο ανοικτό και επεκτάσιμο ώστε να μπορεί να εμπλουτίζεται και να επικοινωνεί με άλλες εφαρμογές και συστήματα.

-Επιστημονικά αποτελέσματα: Την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος υποστήριξης της αποκατάσταση ασθενών με νευρολογικές διαταραχές μέσω επανεκπαίδευσης κινητικών διαταραχών, θεραπευτικών ασκήσεων ενδυνάμωσης και υποστηρικτικών τεχνολογιών. Η προσέγγιση και η μεθοδολογία που θα αναπτυχθεί στις μελέτες μας θα μπορεί να προσαρμοσθεί και να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές ρομποτικής και φορέσιμων συστημάτων τηλε-ιατρικής, επεκτείνοντας και επιταχύνοντας τους τομείς της ρομποτικής και βιοϊατρικής τεχνολογίας ως σύνολο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

-Αποτελέσματα για τους χρήστες και την κοινωνία:

(i) Οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας και ασφάλισης που θα προκύψουν από την ταχύτερη αποκατάσταση των λειτουργικών ικανοτήτων των ασθενών.

(ii) Bελτίωση της ποιότητας ζωής χάρη στην αποκατάσταση των κινητικών λειτουργιών και περιορισμό του πόνου που παρουσιάζεται λογω σπαστικότητας.

(ii) Αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ιατρικού συστήματος υγείας μέσω της νέας γνώσης που θα εξαχθεί.

(iii) Ανάπτυξη του τομέα ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της συνεργασίας νέων ερευνητών με καταξιωμένες στο συγκεκριμένο αντικείμενο επιχειρήσεις.

(iv) Σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία που συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

(v) Ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση νέων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στο έργο  και ομαλότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

-Ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

-Συμβολή στη Στρατηγική RIS3: Το Rehabotics θα συμβάλλει άμεσα στην Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης – RIS3 της

Ηπείρου, Πελλοπονήσου και Αττικής δεδομένου ότι οι τομείς της υγείας και της πληροφορικής αποτελούν σημαιοφόρους της έρευνας στην ακαδημαϊκή κοινότητα των Περιφερειών. Η ένταξη εργαλείων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και τις υποδομές των Περιφερειών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ώστε να αποτελέσουν πρότυπα λειτουργίας ως Ψηφιακές Περιφέρειες.

-Οικονομική και Εμπορική Αξιοποίηση των Αποτελεσμάτων: Όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς, με κυρίαρχο των ρόλο των 2 εταιριών, διαθέτουν τα μέσα, την υποδομή και τις απαιτούμενες γνώσεις marketing και business implementation για την άμεση εκμετάλλευση του προτεινόμενου ρομποτικού συστήματος αποκατάσταης και των αποτελεσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και μετά την ολοκλήρωσή του. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν:  Βήμα 1ο: Θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα της αγοράς. Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιάζονται σε ορθοπαιδικές κλινικές, φυσικοθεραπευτήρια, συλλόγους ασθενών, στους επιτελείς του συστήματος υγείας, σε ιατρούς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη ρομποτική και θα ερωτώνται εάν στο μέλλον ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο προϊόν, αν θέλουν να πληρώσουν γι’ αυτό και πόσο, ποια είναι τα ισχυρά και αδύνατα σημεία του προϊόντος, κλπ.  Βήμα 2ο: Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση αγοράς, καθώς για την πώληση ενός νέου καινοτόμου προϊόντος η γνώση της αγοράς και των πελατών είναι απαραίτητη. Βήμα 3ο: Θα αναπτυχθεί ένα κατάλληλο επιχειρηματικό μοντέλο για να εισάγει επιτυχώς το νέο προϊόν στην αγορά. Βήμα 4ο: Θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο «Μετάβαση στην αγορά».

-Δραστηριότητες Διάχυσης και Δημοσιότητας: Κατά την διάρκεια της υλοποίησής του έργου καθώς και μετά την ολοκλήρωσή του αναμένεται ένας ικανοποιητικός όγκος σημαντικών αποτελεσμάτων και μια σειρά από ειδικές ικανότητες για την εγχώρια βιομηχανία και την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, τα οποία θα διαχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο σε εξειδικευμένο επιστημονικό, όσο και στο ευρύ κοινό. Συνοπτικά, η στρατηγική διάχυσης των αποτελεσμάτων συνοψίζεται στους παρακάτω έξι πυλώνες:

(i) Δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

(ii) Παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. 

(iii) Συμμετοχή σε εθνικές/διεθνείς εμπορικές εκθέσεις.

(iv) Ηλεκτρονική ιστοσελίδα και αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

(v) Ανάπτυξη υλικού παρουσίασης του έργου και ενημερωτικά δελτία.

e-max.it: your social media marketing partner