Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΕΛΕΓΧΟ ΥΓΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (ATHENA)
ADVANCED THERMOELECTRIC ENERGY HARVESTING BY HIERARCHICAL COMPOSITES FOR SELF-POWERED & AUTONOMOUSLY DRIVEN STRUCTURAL HEALTH MONITORING
82433
ΠΑΙΠΕΤΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕ.
25-07-2018
30-09-2022
524.362,50€

 

Το ΑΤΗΕΝΑ είναι ένα έργο 48 μηνών που θα αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία εξοικονόμησης και συγκομιδής ενέργειας μέσω του θερμοηλεκτρικού (ΘΗ) φαινομένου από πολυστρωματικά Ιεραρχικά Σύνθετα Υλικά (ΙΣΥ) για έξυπνες και πολυλειτουργικές εφαρμογές.

Περισσότερο από το 60% της παραγόμενης ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα διαχέεται σε μορφή θερμότητας. Το ΑΤΗΕΝΑ θα αναπτύξει ΘΗ ΙΣΥ για μετατροπή της εκλυόμενης στο περιβάλλον θερμότητας απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια, ανακτώντας έτσι μέρος αυτών των απωλειών. Η εκμετάλλευση του ΘΗ φαινόμενου μέσω των ΙΣΥ πολυμερικής μήτρας αποτελεί μια συμπληρωματική τεχνολογία συγκομιδής της θερμικής ενέργειας που συγκεντρώνεται σε διάφορα θερμά σημεία όπως σε εξαρτήματα αυτοκινήτων, αεροσκαφών, σωλήνες μεταφοράς θερμών υγρών/αερίων και τη μετατροπή της σε εκμεταλλεύσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

 

1.         Παρασκευή ΘΗ ΙΣΥ με Ηλεκτρική αγωγιμότητα σ = 100-10.000 S/m ανάλογα με τις προσμίξεις νανο- και μικρο-ενισχύσεων & συντελεστή Seebeck >50 V/K για p- & <-40 για n-τύπου ΘΗ συμπεριφορά.

2.         Πρόβλεψη των ΘΗ ιδιοτήτων σε ανισότροπα ΘΗ ΙΣΥ μέσω υπολογιστικών εργαλείων.

3.         Εκτενής μηχανικός & περιβαλλοντικός χαρακτηρισμός των ΘΗ ιδιοτήτων των ΙΣΥ υπό στατικά & δυναμικά φορτία.

4.         Παρασκευή ΘΗ ΙΣΥ με υψηλό συντελεστή ΘΗ απόδοσης (ZT = 10-3 – 10-1) αυξημένο κατά 2-3 τάξεις μεγέθους σε σχέση με των συμβατικών σύνθετων ,  , με σκοπό την κατασκευή ενός αυτοτροφοδοτούμενου συστήματος μελέτης υγιούς λειτουργίας.

5.         Βελτιστοποίηση των λειτουργικοτήτων του ΘΗ αυτοτροφοδοτούμενου ΙΣΥ (ηλεκτρικές-ΘΗ ιδιότητες & ευαισθησία σε μηχανική παραμόρφωση μέσω μελέτης ΔR/R0%).

6.         Επέκταση της παραγωγής ΘΗ Ιεραρχικών ενισχύσεων in-line σε βιομηχανική κλίμακα μέσω προσαρμογής υπάρχουσας γραμμής περιέλιξης ινών.

7.         Κατασκευή σε βιομηχανικό περιβάλλον ΘΗ ΙΣΥ δομής επίδειξης με δυνατότητες αυτό-διάγνωσης σε προσομοιωμένο περιβάλλον.

Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ΘΗ ΙΣΥ δομής επίδειξης με ενσωματωμένο σχεδιασμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα, από τον εταίρο TELE, που θα τροφοδοτεί εγγενείς λειτουργικότητες για τη ΜΚΑ της υγιούς λειτουργίας της δομής. Το σύστημα θα συνοδεύεται από μια εφαρμογή ελέγχου & πληροφόρησης του χρήστη για τη δομική ακεραιότητα της ΘΗ ΙΣΥ σχεδιασμένη από την TELE.

e-max.it: your social media marketing partner