Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Ευφυές Σύστημα Παρακολούθησης Εξωνοσοκομειακών Ασθενών κατά Tην Κινητική Αποκατάστασή τους στο Διαδικτυακό Νέφος
Intelligent System of Outpatient Monitoring Evaluation during lokomoTor Rehabilitation in Internet Cloud
82498
ΠΛΟΥΜΗΣ ΑΒΡΑΑΜ
17-10-2018
16-06-2022
148.450,00

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός συστήματος φορέσιμης συσκευής και αντίστοιχης εφαρμογής. Η εκπαίδευση του συστήματος θα λαμβάνει χώρα κατά τις πρώτες φάσεις της αποκατάστασης και όσο ο ασθενής βρίσκεται εντός του κέντρου αποθεραπείας. Πρακτικά, ο ασθενής κατά την διάρκεια της αρχικής του αποθεραπείας τα δεδομένα του ασθενούς θα καταγράφονται ταυτόχρονα από τον εξοπλισμό του κέντρου αλλά και από μια φορέσιμη συσκευή. Από την ταυτόχρονη επεξεργασία των δεδομένων των δύο συστημάτων θα προκύπτουν συσχετίσεις και εξατομικευμένη γνώση για την κατάσταση του κάθε ασθενούς. Η ανακατασκευή (reconstruction) σημαντικών σημάτων ή παραμέτρων, οι οποίες δεν μπορούν να μετρηθούν άμεσα από την φορέσιμη συσκευή θα είναι εφικτή από την εκπαίδευση που θα έχει το σύστημα. Με βάση τα παραπάνω, ο ασθενής θα μπορεί να έχει στο χώρο που διαμένει ένα σύστημα σχετικά χαμηλού κόστους, το οποίο θα του παρέχει εξατομικευμένη αξιολόγηση της κατάστασης του, με αυξημένη αξιοπιστία βάση εκπαίδευσης. Πρόσβαση δε στην αξιολόγηση αυτή θα έχει συνεχώς ο θεράπον ιατρός που τον παρακολουθεί, μέσω της εφαρμογής που θα είναι βασισμένη σε τεχνολογίες νέφους (Cloud based). Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-04122)» στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Στόχος το έργου είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κινητικής αποκατάστασης ασθενών με συνδυασμένη χρήση συστημάτων ανάλυσης βάδισης και φορέσιμων συσκευών. Η ιδέα βασίζεται στην εκπαίδευση και την εξαγωγή εξατομικευμένης γνώστης από ευφυές πληροφοριακό σύστημα κατά την διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στο κέντρο αποκατάστασης. Την γνώση αυτή θα αξιοποιεί το σύστημα που θα φέρει ο ασθενής στον χώρο του με σκοπό να έχει την δυνατότητα αυτοδιαχείρισης του προγράμματος αποκατάστασης του και παρακολούθησης της βελτίωσης της κατάστασης του.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, δίδει πολλές δυνατότητες τόσο στους τεχνολογικούς εταίρους όσο και στα κέντρα αποκατάστασης. Ο μεν τεχνολογικός φορέας (ΙΠΤΗΛ) έχει την δυνατότητα να εμπορεύεται την πλατφόρμα, ενώ τα κέντρα αποκατάστασης δημιουργούν νέες υπηρεσίες οι οποίες δεν περιορίζεται από την δύναμη των κλινών τους. Είναι άλλωστε κοινή πεποίθηση ότι η καινοτομία και η χρήση νέων τεχνολογιών αποτελεί κινητήριο δύναμη οικονομικών εξελίξεων και μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε προσωπικό υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κέντρα αποκατάστασης αξιοποιώντας το σύστημα θα μπορούν να απασχολούν τουλάχιστον 2 άτομα για ένα εύλογο αριθμό μερικών 10άδων τελικών χρηστών από πόρους της νέας υπηρεσίας.

Όσον αφορά στα άμεσα οικονομικά οφέλη αναμένεται να προκύψει σημαντική μείωση της επιβάρυνσης για το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και την αγορά υγειονομικής περίθαλψης εν γένει. Αναμένεται ότι το έργο θα συμβάλει στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της ποιότητας της αποκατάστασης, κυρίως λόγω της μειωμένης ανάγκης για υψηλού κόστους νοσηλεία.

e-max.it: your social media marketing partner