Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Interreg GR AL

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [PROSFORA] / 5031714
PILGRIMAGE TOURS AND PILGRIMAGES TO GREECE AND ALBANIA [PROSFORA]
82332
ΚΑΨΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
01-05-2018
31-12-2021
395.737,40€
Διαρθρωτικό Ταμείο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Η πολύχρονη και ευδόκιμη συνεργασία που έχουμε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς και με τις αλβανικές εκπαιδευτικές αρχές οδήγησαν στην υποβολή και την έγκριση του συγκεκριμένου Προγράμματος, το οποίο, στην ουσία, έχει έναν διττό χαρακτήρα. Αφενός επιδιώκουμε την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων στις Μητροπόλεις Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Ιωαννίνων και αφετέρου αποσκοπούμε στην τόνωση του θρησκευτικού τουρισμού ανάμεσα στις δύο γειτονικές και φίλες χώρες. Για την επίτευξη των στόχων αυτών επιλέξαμε με προσοχή και γνώση τους εταίρους του Προγράμματος που είναι εκτός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που έχει τον ρόλο του συντονιστή, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Αργυροκάστρου, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η Μητρόπολη Αργυροκάστρου και η Μητρόπολη Κορυτσάς. Στην όλη διαδικασία χρειάστηκε να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών, αναδεικνύοντας ευρύτερα πολιτιστικά μνημεία, αλλά και υποδομές φιλοξενίας και εστίασης. Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ανταποκριθήκαμε με επιτυχία σε όλα τα προβλεπόμενα του Προγράμματος. Το κυρίαρχο που απομένει είναι η βιωσιμότητα του Προγράμματος, την οποία θα επιδιώξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Επισημάναμε ήδη ότι βασικός στόχος του  αναπτυξιακού Προγράμματος     Προσκυνηματικές Διαδρομές και Προσκυνήματα στην Ελλάδα και την Αλβανία, Ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς,  είναι η   ανάδειξη  σημαντικών Προσκυνηματικών σημείων και διαδρομών, που βρίσκονται στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Αλβανίας  και που   παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια, μέσα από την παρουσίαση και ανάδειξη των τόπων λατρείας, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, στην παραπάνω  περιοχή, και κατ’ επέκταση, ευρύτερα,   στις δύο γειτονικές χώρες. Ασφαλώς, οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται  με την παράλληλη  αξιοποίηση  των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Στο πλαίσιο του Έργου αναπτύχθηκε ειδική εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας σε περιβάλλον adroid και ios, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί, αλλά κυρίως να αναπτύξει το δίκτυο Προσκυνηματικών διαδρομών. Η εφαρμογή εμφανίζει όλες τις προτεινόμενες διαδρομές με τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος και τη σχετική τεκμηρίωσή τους, επιτρέπει την ανάπτυξη εναλλακτικών διαδρομών.

Με σκοπό την ψηφιοποίηση και τη διαδικτυακή  διάθεση συναφών πληροφοριών έγινε, στις περιοχές παρέμβασης,  καταγραφή, αξιολόγηση και επιστημονική τεκμηρίωση  των θρησκευτικών μνημείων που προσδιορίζονται από μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία και σημασία.

Ήδη ιδρύσαμε τρία Κέντρα Ενημέρωσης και Προώθησης της Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Κληρονομιάς, στα Ιωάννινα, στο Αργυρόκαστρο και στην Κορυτσά. Στα Κέντρα αυτά παρέχονται  πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, για τις προτεινόμενες Προσκυνηματικές διαδρομές, καθώς και για τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής. Το σήμα ποιότητας διατίθεται σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον και πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια που τέθηκαν, -χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν και άλλες-, ενώ  αποτελεί σημείο αναφοράς και εγγύησης για όλους τους τουρίστες που θα   συμμετέχουν στο δίκτυο Προσκυνηματικών διαδρομών.

Επίσης, αναλάβαμε μια σειρά από συμπληρωματικές δράσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της συνολικής παρέμβασης, ενώ η έρευνα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς του αποτέλεσαν βασικές  προτεραιότητες. Η πολύγλωσση (ελληνικά, αλβανικά, αγγλικά)  πύλη, καθώς και η ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές,  παρέχουν στον κάθε  επισκέπτη  τη δυνατότητα πρόσβασης  σε ειδικά επεξεργασμένο υλικό  για την άντληση πληροφοριών θρησκευτικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας. Η λειτουργία των τριών Κέντρων Ενημέρωσης  διαδραματίζει  έναν καθοριστικό ρόλο στην προβολή και ανάδειξη του δικτύου διαδρομών. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δράσεις που αναφέρονται στην προώθηση και προβολή του έργου και των αποτελεσμάτων του, με τη δημιουργία και διανομή υλικού, αλλά, κατεξοχήν, με την έκδοση του  τόμου στην ελληνική, αλβανική και αγγλική γλώσσα. Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των αντιτύπων που διαθέτουμε  στην ελληνική γλώσσα επιτρέπει τη διάχυση της πληροφορίας και την προβολή του έργου σε ένα μεγάλο κοινό ενδιαφερομένων.

 Εκτός από τη γενικότερη προβολή του έργου και τη συνολική  αξιολόγησή του, βασικό μέλημα όλων είναι η εξασφάλιση της  βιωσιμότητας της συγκεκριμένης παρέμβασης. Μάλιστα, αυτή η βιωσιμότητα επιβάλλεται να επιτευχθεί αφενός με την περαιτέρω  διεθνή προβολή και διεύρυνση των δράσεων στον ίδιο τομέα που υπηρετεί το έργο και αφετέρου με  συνέργειες που θα αναπτυχθούν σε αντίστοιχους παρεμφερείς τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξή μας είναι η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου και η ηλεκτρονική παρουσίαση του Προγράμματος σε όλες τις ελληνικές και διεθνείς Εκθέσεις που διοργανώνουν τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και άλλοι συναφείς φορείς.

e-max.it: your social media marketing partner