"Το πρόγραμμα FET (Μελλοντικές & Αναδυόμενες Τεχνολογίες) στον Ορίζοντα 2020"
Ημερίδα
http://www.ekt.gr/event-registration
26/09/2017 Αθήνα - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα), Bασ. Κωνσταντίνου 48
Οι δράσεις του προγράμματος των Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (FET) στοχεύουν στην δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη δια-τμηματικών και πολύ-επιστημονικών συνεργασιών που θα αφορούν έρευνα πέρα από τα συνηθισμένα (Blue sky research) αλλά πάντα με σαφή προσανατολισμό στις νέες τεχνολογίες που θα επιφέρουν αλλαγές στην αγορά.
Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών) διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίας (FET)» του Ορίζοντα 2020, με έμφαση στη δράση FET Flagships.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις συμπληρωματικές δράσεις:
- “FET Open”: υποστήριξη ιδεών για ριζικά νέες μελλοντικές τεχνολογίες, οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο
Οι προσκλήσεις του FET Open αναζητούν προτάσεις για δια-επιστημονική έρευνα αιχμής, υψηλού ρίσκου/ υψηλού αντίκτυπου με όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά (FET Gatekeepers):
- Ριζοσπαστικό όραμα: Η έρευνα θα πρέπει να είναι τόσο ριζοσπαστική ώστε να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και τα σημερινά καθιερωμένα επιστημονικά δεδομένα.
- Καινοτόμες Τεχνολογίες: Το έργο θα πρέπει να αποσκοπεί σε νέες και φιλόδοξες ανακαλύψεις που θα προκύπτουν από την έρευνα και θα παράγουν τεχνολογία.
- Φιλόδοξη δι-επιστημονική έρευνα: θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ διαφόρων επιστημονικών τομέων όπως το ICT, η βιολογία, η οικολογία, οι φυσικές επιστήμες και οι κοινωνικές επιστήμες, ώστε να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα και υψηλού ρίσκου προβλήματα και προκλήσεις του μέλλοντος.
- “FET Proactive”: To FET Proactive έχει ως στόχο την αναγνώριση των μελλοντικών και αναδυόμενων τεχνολογικών παραδειγμάτων με το υψηλότερο δυναμικό για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Αναζητώντας ευκαιρίες συνεργασίας πέρα από τον χώρο της έρευνας, εξασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα έχει την καλύτερη θέση εκκίνησης ώστε να εκμεταλλευτεί άμεσα και αποδοτικά όλες τις αναδυόμενες κοινωνικές και βιομηχανικές ευκαιρίες.
Αυτά τα τεχνολογικά παραδείγματα μπορεί να προκύπτουν από έρευνα στους παρακάτω εντυπωσιακούς τομείς:
- Τεχνητά όργανα, ιστοί, κύτταρα και υπο-κυττταρικές δομές
- Η έννοια του Χρόνου (διαβάστε περισσότερα στο συνημμένο κείμενο)
- Τεχνολογίες που μιμούνται την ζωή
- Τεχνολογίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης
- Διαταραχτικές τεχνολογίες ενέργειας σε μικρής κλίμακα και τεχνολογίες αποθήκευσης της ενέργειας
- Τοπολογικά υλικά
- “FET Flagships”: υποστήριξη πρωτοβουλιών στις οποίες εκατοντάδες Ευρωπαίοι ερευνητές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επιλύσουν φιλόδοξες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις, όπως η κατανόηση του Ανθρώπινου Εγκεφάλου ή η ανάπτυξη νέων υλικών όπως το Γραφένιο.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες FET Flagships στον Ορίζοντα 2020 (Graphene, Human Brain, Quantum), το Πρόγραμμα Εργασίας 2018-2020, η ελληνική συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και οι ελληνικές θέσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο (9ο Πρόγραμμα Πλαίσιο). Το νέο πρόγραμμα του FET θα παρουσιάσει ο κ. Thomas Skordas - Director for Digital Excellence and Science Infrastructure από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/event-registration
Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live/
Επικοινωνία
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Γεωργία Τζένου, //Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./" target="_blank">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Μέγας, //Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./" target="_blank">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Με εκτίμηση
Georgios Megas
MSc: Industrial Management & Technology
Enterprise Europe Network & H2020 Consultant
Hellas National Documentation Centre (EKT/NHRF) 48, Vas. Constantinou Ave. 11635 Athens, Greece
Tel: +30-2107273921, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.