Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014-2020’: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη διαρθρωτική στήριξη ευρωπαϊκών οργανισμών και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών
09-01-2014

Για την καλύτερη και έγκαιρη προετοιμασία των επιλέξιμων φορέων της χώρας μας για το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Ευρώπη για τους Πολίτες, 2014-2020’, σας γνωρίζουμε τα βασικότερα σημεία της πρόσφατης εκδοθείσας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τη διαρθρωτική στήριξη ευρωπαϊκών οργανισμών και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

1. Γενικοί στόχοι του προγράμματος 

Στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου του προγράμματος που αφορά στην στενότερη επαφή της Ένωσης με τους πολίτες της, οι γενικοί στόχοι του 
προγράμματος είναι οι εξής:

  • να συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανόησης των πολιτών όσον αφορά την Ένωση, την ιστορία της και την ποικιλομορφία·
  • να προωθήσει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να βελτιώσει τις συνθήκες για την πολιτική και τη δημοκρατική συμμετοχή σε ενωσιακό επίπεδο.

2. Ειδικοί στόχοι του προγράμματος

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

  • να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία και τις αξίες καθώς και τον σκοπό της Ένωσης όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της μέσα από την τόνωση του διαλόγου, του προβληματισμού και της ανάπτυξης δικτύων.
  • να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά σε ενωσιακό επίπεδο, μέσα από την ενίσχυση της κατανόησης από τους πολίτες της διαδικασίας χάραξης πολιτικής της Ένωσης και την προώθηση ευκαιριών για κοινωνική δράση και εθελοντισμό σε επίπεδο Ένωσης.

3. Θεματικές προτεραιότητες του προγράμματος

Για το 2014 εγκρίθηκαν οι ακόλουθες θεματικές προτεραιότητες: 

Σκέλος 1: Ευρωπαϊκή μνήμη

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπός της ΕΕ είναι η προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των λαών της. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» στηρίζει οργανώσεις που αντικατοπτρίζουν τα αίτια των απολυταρχικών καθεστώτων στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, καθώς και άλλες καθοριστικές στιγμές και σημεία αναφοράς της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας. Ιστορικές στιγμές η 
μνήμη των οποίων πρέπει να τιμηθεί ιδίως το 2014 θα είναι η 100ή επέτειος της έναρξης του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, η 25η επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου και η 10η επέτειος της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σκέλος 2: Συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά

Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα κράτη μέλη, από τις 22 έως τις 25 Μαΐου 2014. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, με την οποία ενισχύθηκε ο ρόλος των πολιτών της ΕΕ ως πολιτικών παραγόντων μέσω του άρθρου 11 της ΣΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες» στο πλαίσιο του σκέλους 2 θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που ασχολούνται με τη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική ζωή της ΕΕ, ξεκινώντας από την τοπική δημοκρατία μέχρι την αύξηση των δυνατοτήτων των πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική της ΕΕ.

4. Σκοπός της πρόσκλησης

O σκοπός της παρούσας πρόσκλησης είναι η επιλογή οργανώσεων με ευρωπαϊκή εμβέλεια οι οποίες, μέσω μόνιμων, συνήθων και τακτικών δραστηριοτήτων, προσφέρουν απτή συμβολή στους ανωτέρω στόχους του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες». Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά τη διαρθρωτική στήριξη, η οποία 
αναφέρεται ως "επιδότηση λειτουργίας", σε φορείς που επιδιώκουν ένα στόχο γενικού ενδιαφέροντος της Ένωσης, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης  σχετικά με την ευρωπαϊκή μνήμη (σκέλος 1) ή για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά (σκέλος 2). Η στήριξη αυτή προορίζεται να συγχρηματοδοτήσει τις δαπάνες λειτουργίας που καθιστούν δυνατό σε ένα φορέα να έχει ανεξάρτητη ύπαρξη και να υλοποιεί ένα φάσμα δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην επιδίωξη των καταστατικών στόχων του οργανισμού και πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την υλοποίηση ενός ή περισσοτέρων από τους στόχους που επιδιώκει το πρόγραμμα.

Η στήριξη χορηγείται σε οργανώσεις υπό μορφή συμπράξεων-πλαισίων για τέσσερα έτη (2014-2017) οι οποίες απονέμονται κατόπιν σχετικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Οι συμπράξεις-πλαίσια αποτελούν μηχανισμούς συνεργασίας που συνάπτονται μεταξύ μιας συγκεκριμένης οργάνωσης και του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτών των συμπράξεων-πλαισίων θα χορηγούνται κάθε χρόνο ετήσιες λειτουργικές επιδοτήσεις.


Το πλήρες κείμενο της ανωτέρω πρόσκλησης μπορείτε να το αναζητήσετε στη
 σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος:

http://ec.europa.eu/citizenship/news-events/news/06112013_callforproposals_en.htm

Τα δε ερωτήματά σας μπορείτε να τα απευθύνετε στην Υπηρεσία μας, στο Εθνικό Σημείο Επαφής του προγράμματος (υπόψιν κου Α. Καρβούνη, τηλ: 210 3744710, fax: 210 37 44713, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & κας Α. Φαρούπου, τηλ.: 2103744721, fax: 210 37 44713, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

e-max.it: your social media marketing partner