Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
eNewsletter ΕΚΤ 16-31 Μαρτίου 2018
03-04-2018
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  357  16-31 Μαρτίου 2018 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. SearchCulture.gr: Ενισχύεται η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στον δημόσιο ψηφιακό χώρο
  2. Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστημονική Επικοινωνία διοργανώνει το ΕΚΤ
  3. Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις σε εκδήλωση του EquiFund
  4. Έρευνα για την Καινοτομία και την Οικονομία Διαμοιρασμού στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα – Πρόσκληση για συμμετοχή
  5. Νέα μελέτη από την οικονομολόγο M. Mazzucato για τo μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας στην ΕΕ
  6. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδοτεί νέα ερευνητικά έργα
  7. Δύο σημαντικές βιβλιοθήκες για τις Επιστήμες της Ψυχικής Υγείας ανοίγουν τον κατάλογό τους με openABEKT
  8. «Διδάσκοντας το Σύμπαν»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Φυσικούς και Μαθηματικούς των Δημοσίων Λυκείων
  9. 700 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από το ΙΚΥ
  10. Θερμές Ευχές για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Electronic Design Technologies for Defence Applications
  • Strategic Technology Foresight
  • Effects
  • Security
  • H2020-JTI-IMI2-2018-14-two-stage
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   SearchCulture.gr: Ενισχύεται η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στον δημόσιο ψηφιακό χώρο

    Περισσότερα από 430.000 τεκμήρια ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας διατίθενται πλέον στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr του ΕΚΤ, η οποία έχει εμπλουτιστεί με νέες συλλογές και λειτουργικότητες. Παράλληλα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των τεκμηρίων, ήδη πάνω από 100.000, τα οποία έχουν ενταχθεί και στην Europeana, αυξάνοντας έτσι το έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο που είναι αναζητήσιμο μέσω αυτής της ευρωπαϊκής ψηφιακής πλατφόρμας για την πολιτιστική κληρονομιά. Το περιεχόμενο του SearchCulture.gr διευρύνθηκε πρόσφατα με πλούσιο λαογραφικό υλικό από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες συλλογές από πολιτιστικούς φορείς της χώρας. 

    Περισσότερα
    Περιηγηθείτε στο SearchCulture.gr
  2.   Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστημονική Επικοινωνία διοργανώνει το ΕΚΤ

    Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συμμετέχοντας ενεργά στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ανοικτή Πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα, διοργανώνει  Διεθνές Συνέδριο για την ανοικτή επιστημονική επικοινωνία με τίτλο "Open Scholarly Communication in Europe. Addressing the Coordination Challenge", την Πέμπτη 31 Μαίου και την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

    Περισσότερα
    Φόρμα συμμετοχής
  3.   Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις σε εκδήλωση του EquiFund

    Με μία ανοικτή εκδήλωση στις 16 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) προσκαλεί υφιστάμενους ή/και φιλόδοξους επιχειρηματίες να συναντηθούν και να συζητήσουν με πιθανούς επενδυτές. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι event collaborator και εκπρόσωποι του θα είναι στο foyer του 5ου ορόφου της Στέγης για να ενημερώσουν για τις δράσεις επιχειρηματικής -και όχι μόνο- δικτύωσης μέσω του Enterprise Europe Network - Hellas και της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας".
     

    Περισσότερα
    Online Εγγραφή στην εκδήλωση
  4.   Έρευνα για την Καινοτομία και την Οικονομία Διαμοιρασμού στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα – Πρόσκληση για συμμετοχή

    Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network-Hellas και ως εταίρος του συγχρηματοδοτούμενου από το COSME έργου της ΕΕ "BeShared: Embracing Innovation and Interconnection inthe Sharing Economy", καλεί σχετικούς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Οικονομία Διαμοιρασμού (Sharing Economy)  να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο. Στόχος του ερωτηματολογίου είναι η χαρτογράφηση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στην Ευρώπη και η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

    Περισσότερα
    Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο
  5.   Νέα μελέτη από την οικονομολόγο M. Mazzucato για τo μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας στην ΕΕ

    Μια νέα μελέτη-οδηγός με τίτλο «Mission-Oriented Research and Innovation in the European Union, a problem-solving approach to fuel innovation-led growth» δημοσιεύθηκε από τη Mariana Mazzucato, Καθηγήτρια και Οικονομολόγο διεθνούς φήμης, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Φεβρουάριο 2018, με σκοπό να επισημάνει την ανάγκη θέσπισης ξεκάθαρων στόχων από την Ευρώπη στα θέματα έρευνας και καινοτομίας και του τρόπου που θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Η μελέτη αυτή ουσιαστικά φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας οδηγός στρατηγικής ώστε να προάγεται η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης, με τη συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας.

    Περισσότερα
    Η μελέτη
  6.   Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδοτεί νέα ερευνητικά έργα

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) ανακοίνωσε την χρηματοδότηση μιας νέα ομάδα ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας, που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις αμυντικές ικανότητες των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και να διαμορφώσουν νέες συμπράξεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Πρόκειται για τα έργα Ocean 2020 (στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα), ACAMSII, GOSSRA, Vestlife. Από τη χρηματοδότηση θα επωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

    Περισσότερα
  7.   Δύο σημαντικές βιβλιοθήκες για τις Επιστήμες της Ψυχικής Υγείας ανοίγουν τον κατάλογό τους με openABEKT

    Ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας είναι πλέον διαθέσιμοι ανοικτά, μέσω της υπηρεσίας openABEKT. Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών ιδρύθηκε το 1956 και εισήγαγε στην Ελλάδα το πνεύμα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην δημόσια περίθαλψη, επηρεασμένο από την Αγγλοσαξονική και Γαλλική μεταρρύθμιση, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του. Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία είναι Συστατική Εταιρεία της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA) και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ψυχαναλυτικής Ομοσπονδίας (EPF). Κυρίαρχο θέμα στον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης είναι η ψυχανάλυση και φυσικά ο Sigmund Freud, o “πατέρας της ψυχανάλυσης»!

    Περισσότερα
  8.   «Διδάσκοντας το Σύμπαν»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Φυσικούς και Μαθηματικούς των Δημοσίων Λυκείων

    Ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, που απευθύνεται αποκλειστικά σε 22 εκπαιδευτικούς (Φυσικούς/Μαθηματικούς) των Δημοσίων Λυκείων της χώρας μας, υλοποιείται από 9 έως 11 Ιουλίου 2018 στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Επικεφαλής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι ο George F. Smoot (Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2006), ενώ έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν ως εισηγητές κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Περισσότερα
  9.   700 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από το ΙΚΥ

    Tο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πλαίσιο της Πράξης «Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας» - 2ος Κύκλος και σε εφαρμογή του Κανονισμού του Προγράμματος, προκηρύσσει 700 θέσεις υποτροφιών, μέγιστης διάρκειας τριών (3) ετών, για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας, των οποίων η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή έχει οριστεί μετά την 01/01/2016, στους παρακάτω επιστημονικούς τομείς:  α) Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού, β) Επιστήμες Ζωής, γ) Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

    Περισσότερα
  10.   Θερμές Ευχές για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

    Σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, καθώς και η Βιβλιοθήκη θα παραμείνουν κλειστά από τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου έως και την Τρίτη της Διακαινησίμου 10 Απριλίου 2018. Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση, με ελπίδα και αγάπη!

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
      Θεσσαλονίκη, 17-20/04/2018
      Περισσότερα
    • Διεθνής εκδήλωση τεχνολογικών και επιχειρηματικών συναντήσεων «Technology / Business Cooperation days»
      Ανόβερο, 24-26/04/2018
      Περισσότερα
    • 2ο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών & Αρχείων
      Αθήνα, 27-28/04/2018
      Περισσότερα
    • Digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε
      Αθήνα, 07/05/2018
      Περισσότερα
    • United Nations International Conference on Sustainable Development
      London, 22-25/05/2018
      Περισσότερα
    • Διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων «E2Tech4Cities Brokerage Event»
      Βρυξέλλες, 07/06/2018
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2018                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner