Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
eNewsletter ΕΚΤ 16-28 Φεβρουαρίου 2018
06-03-2018
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  355  15-28 Φεβρουαρίου 2018 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Πάνω από το 1% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2016 στην Ελλάδα
  2. Πέντε Έλληνες ερευνητές χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας από τη δράση «ERC Proof of Concept Grants»
  3. Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2018
  4. Στην εκπομπή της ΕΡΤ Password μίλησε η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Δρ. Εύη Σαχίνη
  5. «Γυναίκα της Χρονιάς» η Μαρίλη Νίκα σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας
  6. Τη βιβλιοθήκη και το Datacenter του ΕΚΤ επισκέφτηκαν μαθητές Λυκείων στο πλαίσιο των «Ερευνητικών Περιηγήσεων»
  7. Διημερίδα "Η Καινοτομία συναντά την Αμυντική Βιομηχανία"
  8. Εκδήλωση τεχνολογικών και επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα "Βιομηχανία 4.0 και το Έξυπνο Εργοστάσιο του Μέλλοντος"
  9. Το ΕΚΤ συμμετέχει στην Ημερίδα του ΙΚΥ για τα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα
  10. Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα «Νεότητα, αντιγήρανση και μακροζωία»
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Economic Governance
  • Union Civil Protection Mechanism Exercises
  • EIC Horizon Prize for 'Innovative Batteries for eVehicles'
  • Protecting the infrastructure of Europe and the people in the European smart cities
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   Πάνω από το 1% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη το 2016 στην Ελλάδα

    Στο 1,01% διαμορφώθηκε το 2016 το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το κατώφλι του 1%,  σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και έχουν αποσταλεί στη Eurostat. Η δημοσίευση των δεικτών (http://metrics.ekt.gr/el/node/352) εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής παραγωγής και έκδοσης των επίσημων στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί το ΕΚΤ, ως φορέας και εθνική αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, με τη συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Περισσότερα
  2.   Πέντε Έλληνες ερευνητές χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας από τη δράση «ERC Proof of Concept Grants»

    Πέντε ερευνητές από την Ελλάδα επιλέχθηκαν για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), λαμβάνοντας επιχορήγηση «Proof of Concept Grants». Οι επιχορηγήσεις "ERC Proof of Concept" έχουν ως στόχο να μεγιστοποιήσουν την αξία της εξαιρετικής έρευνας που υποστηρίζεται ήδη από το ERC, χρηματοδοτώντας περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα των ιδεών που προκύπτουν από τα έργα αυτά να οδηγήσουν σε καινοτομία. Οι χρηματοδοτήσεις ERC Proof of Concept προσφέρονται μόνο σε ερευνητές, οι προτάσεις των οποίων βασίζονται στην έρευνα που χρηματοδοτείται από το ERC.

    Περισσότερα
  3.   Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2018

    Το διεθνές forum επιχειρηματικών συναντήσεων “MariMatch 2018” διοργανώνει στις 6-7 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης "Ποσειδώνια 2018”  το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, την ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ και με την υποστήριξη της ομάδας “Maritime Industries & Services”  του δικτύου Enterprise Europe Network. Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους φορείς του τομέα της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, του Μηχανικού Εξοπλισμού και της Θαλάσσιας Τεχνολογίας.

    Περισσότερα
    Online Εγγραφή
  4.   Στην εκπομπή της ΕΡΤ Password μίλησε η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Δρ. Εύη Σαχίνη

    Στην εκπομπή Password της ΕΡΤ μίλησε η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) Δρ. Εύη Σαχίνη. Η «διαρροή εγκεφάλων» ή αλλιώς brain drain, όπως αποκαλείται διεθνώς, ήταν το θέμα της εκπομπής που μεταδόθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα αίτια που οδήγησαν στην έξαρση του φαινομένου, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκπομπής παρουσιάστηκαν ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια, όπως για παράδειγμα οι δημοσιεύσεις των Ελλήνων επιστημόνων που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Στη συνέντευξή της, η Ε. Σαχίνη παρουσίασε την μελέτη του ΕΚΤ σχετικά με το προφίλ των Ελλήνων κατόχων διδακτορικού και μίλησε για τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στην εκπομπή, κατέθεσαν επίσης τις απόψεις τους, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση Tibor Navracsics αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης ο οποίος μίλησε για την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας».

    Περισσότερα
  5.   «Γυναίκα της Χρονιάς» η Μαρίλη Νίκα σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας

    Η Δρ. Μαρίλη Νίκα, manager προγραμμάτων Πληροφορικής στα κεντρικά γραφεία Google στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναδείχθηκε "Γυναίκα της Χρονιάς" για το 2018 στο πλαίσιο του διαγωνισμού "FDM Everywoman in Technology Awards”, διακρινόμενη μέσα σε μεγάλο πλήθος υποψηφιοτήτων. Η βράβευση έλαβε χώρα στο Λονδίνο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018.

    Περισσότερα
  6.   Τη βιβλιοθήκη και το Datacenter του ΕΚΤ επισκέφτηκαν μαθητές Λυκείων στο πλαίσιο των «Ερευνητικών Περιηγήσεων»

    Την εβδομάδα 5-9 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο της δράσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Ερευνητικές περιηγήσεις: σχολικές επισκέψεις για μαθητές λυκείου», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) φιλοξένησε στον χώρο της Βιβλιοθήκης μαθητές της Γ’ Λυκείου του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής και μαθητές της Α΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Γλυφάδας. Oι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και να περιηγηθούν στο Datacenter του ΕΚΤ.

    Περισσότερα
  7.   Διημερίδα "Η Καινοτομία συναντά την Αμυντική Βιομηχανία"

    Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη στον τομέα της Άμυνας, διοργανώνεται Διημερίδα Καινοτομίας στις 8-9 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ). Κατά την 1η ημέρα της Διημερίδας θα παρουσιαστούν από τη ΓΔΑΕΕ οι εξελίξεις στην Ευρώπη που αφορούν σε Άμυνα και Καινοτομία, με σκοπό την προετοιμασία της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) ενόψει της έναρξης χρηματοδότησης προγραμμάτων που αφορούν σε άμυνα, και κυρίως για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Program – EDIDP). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Δρ Νίκος Καραμπέκιος από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με την παρουσίαση "Εθνικές Δυνατότητες σε Έρευνα και Ανάπτυξη".

    Περισσότερα
  8.   Εκδήλωση τεχνολογικών και επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα "Βιομηχανία 4.0 και το Έξυπνο Εργοστάσιο του Μέλλοντος"

    Τη διεθνή εκδήλωση τεχνολογικών και επιχειρηματικών συναντήσεων «Technology / Business Cooperation days» διοργανώνει στις 24-26 Απριλίου 2018 στο Ανόβερο (Γερμανία) το ευρωπαϊκό δίκτυο Enterprise Europe Network. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης HANNOVER MESSE, της μεγαλύτερης έκθεσης για βιομηχανικές τεχνολογίες, υλικά και ιδέες για νέα προϊόντα. Τη συμμετοχή ελληνικών φορέων στην εκδήλωση υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, ελληνικού κόμβου του ευρωπαϊκού δικτύου.

    Περισσότερα
  9.   Το ΕΚΤ συμμετέχει στην Ημερίδα του ΙΚΥ για τα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα

    Την Πέμπτη 15 Μαρτίου το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα και η σύνδεσή τους με την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση». Στόχος είναι η ενημέρωση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αναφορικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Horizon 2020, το Creative Europe, το EaSI, το Europe for Citizens και το LIFE. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τα αρμόδια Εθνικά Σημεία Επαφής για τα χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργιών. Στελέχη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του προγράμματος Oρίζοντας 2020 (Horizon 2020) της ΕΕ για την έρευνα.

    Περισσότερα
  10.   Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα «Νεότητα, αντιγήρανση και μακροζωία»

    Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, διοργανώνουν τον Μάρτιο, τον Γ΄ Kύκλο Oμιλιών 2017-2018, με θέμα "Νεότητα, αντιγήρανση και μακροζωία: σύγχρονες προσεγγίσεις της βιολογικής ηλικίας μέσω των ιστορικών και βιολογικών επιστημών".

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • Εκδήλωση για Ερευνητικές Συνεργασίες "Successful R&I in Europe 2018-9th European Networking Event"
      Ντίσελντορφ (Γερμανία), 15/03/2018
      Περισσότερα
    • Συνέδριο με τίτλο "Τι είναι η πράσινη μεταποίηση: Ευκαιρίες, προκλήσεις και επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών"
      Θεσσαλονίκη, 07/03/2018
      Περισσότερα
    • 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας
      Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, 12-15/04/2018
      Περισσότερα
    • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: "Εκπαίδευση & Πολιτισμός: Σχέσεις & Προοπτικές"
      Ηράκλειο Κρήτης, 20-22/04/2018
      Περισσότερα
    • OPERAS Conference: “Open Scholarly Communication in Europe. Addressing the Coordination Problem”
      Αθήνα, 31/05 & 01/06/2018
      Περισσότερα
    • Διεθνές forum επιχειρηματικών συναντήσεων “MariMatch 2018
      Αθήνα, 06-07/06/2018
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2018                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner