Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
eNewsletter ΕΚΤ 16-30 Νοεμβρίου 2017
05-12-2017
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  349  16-30 Νοεμβρίου 2017 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Σε εξέλιξη η επίσημη στατιστική έρευνα για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις (2014-2016) από το ΕΚΤ και την ΕΛΣΤΑΤ
  2. Με επιτυχία συνεχίστηκε η περιοδεία της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» σε Ολλανδία και Βόρεια Ελλάδα
  3. Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος βιολόγος Φώτης Καφάτος
  4. Συμμετοχή του ΕΚΤ στην ημερίδα «Μουσεία, δεξιότητες και νέες προοπτικές στην ψηφιακή εποχή»
  5. Η Ελλάδα νικήτρια στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017
  6. H Ελλάδα συμμετέχει πλέον στο ερευνητικό πρόγραμμα αεροναυπηγικής Clean Sky 2
  7. Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά: Τα βιβλία και οι σημειώσεις του σπουδαίου Έλληνα διανοούμενου, διαθέσιμα στο διαδίκτυο
  8. Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα «Θρησκεία και χρήμα στην αρχαιότητα»
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Horizon Prize for Social Innovation in Europe
  • Call for projects on Cybercrime
  • Integration of Third-Country Nationals
  • SOFT Innovation Prize
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   Σε εξέλιξη η επίσημη στατιστική έρευνα για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις (2014-2016) από το ΕΚΤ και την ΕΛΣΤΑΤ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τη συλλογή των επίσημων στατιστικών στοιχείων για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, με περίοδο αναφοράς την τριετία 2014-2016. Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε δείγμα 6.000 επιχειρήσεων, αποτελεί το ελληνικό σκέλος της επίσημης στατιστικής έρευνας Community Innovation Survey της ΕΕ, η οποία διεξάγεται σε όλα τα κράτη μέλη. Όπως προκύπτει από την προηγούμενη μελέτη, το ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας την περίοδο 2012-2014 ανήλθε σε 51%, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (49,1%), με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των 28 κρατών µελών της ΕΕ.

    Περισσότερα
  2.   Με επιτυχία συνεχίστηκε η περιοδεία της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» σε Ολλανδία και Βόρεια Ελλάδα

    Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ενημέρωση γύρω από την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» εκατοντάδες παρευρισκόμενοι που βρέθηκαν στο 2ο EU jobs & Mobility Roadshow. Οι «Γέφυρες» βρέθηκαν στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου 2017 σε Δράμα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, συμμετέχοντας στη σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν τα τέσσερα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Ξάνθης, Δήμου Θεσσαλονίκης και Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα. Μία ημέρα μετά το τέλος της διοργάνωσης οι «Γέφυρες» ταξίδεψαν για το Άμστερνταμ.  Η τρίτη εκτός Ελλάδας εκδήλωση για την πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πάνω από 80 Έλληνες συμμετείχαν ενεργά σε μια εκδήλωση στην οποία οι ίδιοι είχαν τον πρώτο λόγο, μια και στο πάνελ βρέθηκαν νέοι Έλληνες που επιχειρούν στην Ολλανδία.

    Περισσότερα
  3.   Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος βιολόγος Φώτης Καφάτος

    Ο Φώτης Καφάτος, ένας από τους σημαντικότερους βιολόγους στον κόσμο, κορυφαίος δάσκαλος και ερευνητής, απεβίωσε το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017. Ο Φ. Καφάτος ήταν  ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ο δημιουργός του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, ενώ διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Imperial College, καθώς και στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης.

    Περισσότερα
  4.   Συμμετοχή του ΕΚΤ στην ημερίδα «Μουσεία, δεξιότητες και νέες προοπτικές στην ψηφιακή εποχή»

    Το ΕΚΤ με την παρουσίαση "Διαχείριση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στον δημόσιο ψηφιακό χώρο: το ΕΚΤ προτείνει λύσεις με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής" συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα ημερίδα «Μουσεία, δεξιότητες και νέες προοπτικές στην ψηφιακή εποχή"  που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και η ερευνητική ομάδα DAISSy (Dynamic Ambient Intelligent Social Systems) στην Πάτρα στις 6 Νοεμβρίου 2017. H Έλενα Λαγούδη, Μουσειολόγος, και ο Χάρης Γεωργιάδης, Μηχανικός Λογισμικού, παρουσίασαν τις υπηρεσίες Αποθετηρίων ΕΚΤ και SearchCulture.gr, οι οποίες και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

    Περισσότερα
  5.   Η Ελλάδα νικήτρια στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2017

    Τη πρώτη θέση κατέκτησε η ελληνική ομάδα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων «Food Matters Live 2017», που πραγματοποιήθηκε φέτος στις 21-22 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Σκοπός του θεσμού ECOTROPHELIA είναι η προώθηση και η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στον κλάδο των τροφίμων, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ερευνητικών και ακαδημαϊκών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικού κόσμου.

    Περισσότερα
  6.   H Ελλάδα συμμετέχει πλέον στο ερευνητικό πρόγραμμα αεροναυπηγικής Clean Sky 2

    Μνημόνιο Συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της Πρωτοβουλίας Clean Sky 2 – Joint Undertaking (CS2JU) υπεγράφη την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ,  Το Μνημόνιο υπέγραψαν απο τη πλευρά της Ελλάδας η Γενική Γραμματέας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, και ο Executive Director της CS2JU, Tiit Jürimäe. Η Πρωτοβουλία Clean Sky 2 είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα στον τομέα της αεροναυτικής – αεροναυπηγικής που χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής για τη μείωση των εκπομπών CO2 και του θορύβου που προκαλείται από αεροσκάφη, αλλά και ένα ευρύτερο φάσμα θεματικών περιοχών, όπως τα ενσωματωμένα συστήματα, υλικά, νανο-ηλεκτρονική κτλ. Αναμένεται δε, να συμβάλλει στην ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροναυπηγικής.

    Περισσότερα
  7.   Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά: Τα βιβλία και οι σημειώσεις του σπουδαίου Έλληνα διανοούμενου, διαθέσιμα στο διαδίκτυο

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (ΙΝΣ) του ΑΠΘ παρέδωσε στη δημοσιότητα τον «Ιστότοπο Εμμανουήλ Κριαρά», μία εφαρμογή η οποία αξιοποιεί τη δωρεά της Βιβλιοθήκης και σημαντικού τμήματος του Αρχείου που ο σπουδαίος δάσκαλος και διανοούμενος κληροδότησε στο Ινστιτούτο με τη διαθήκη του. Ο Ιστότοπος που είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ins-bibl.lit.auth.gr/kriaras/index.html, εκτός από πληροφοριακά στοιχεία που περιέχει για τον ίδιο τον Εμμανουήλ Κριαρά (τη σχέση του με το Ινστιτούτο και τη διαθήκη του), αποτελείται από δύο επιμέρους εφαρμογές αναζήτησης.  Η μία αφορά τη βιβλιοθήκη του κορυφαίου Έλληνα φιλολόγου που αριθμεί 6.905 τίτλους και η άλλη το αρχείο του και περιλαμβάνει 687 ψηφιακές εγγραφές!

    Περισσότερα
  8.   Νέος κύκλος διαλέξεων στο ΕΙΕ με θέμα «Θρησκεία και χρήμα στην αρχαιότητα»

    Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητας), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)διοργανώνει τον Δεκέμβριο τον Ζ΄ Kύκλο Oμιλιών 2016-2017, με θέμα "Θρησκεία και χρήμα στην αρχαιότητα". Ο κύκλος ομιλιών επιχειρεί να φωτίσει τον ρόλο της οικονομίας στον τομέα της θρησκείας και τη λειτουργία του χρήματος στη λατρεία κατά την αρχαιότητα.

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • "Ερευνώ-καινοτομώ-επιχειρώ": Βιοϊατρική μηχανική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης”- Ανοικτή διάλεξη του Καθ. Β. Ντζιαχρήστου
      Αθήνα, Ίδρυμα Ευγενίδου, 06/12/2017
      Περισσότερα
    • Τέχνη και Δημοκρατία
      Αθήνα, Αμφιθέατρο Μουσείου της Ακρόπολης, 07-09/12/2017
      Περισσότερα
    • Scientific Symposium for the Opening Event of the Athens Comprehensive Cancer Center (ACCC)
      Αθήνα, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, 08/12/2017
      Περισσότερα
    • Economy 4.0 - Ψηφιακές Εφαρμογές για ΜμΕ
      Θεσσαλονίκη, 11/12/2017
      Περισσότερα
    • DIAPHORA midterm conference
      Barcelona, 12-15/12/2017
      Περισσότερα
    • 6ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας με τίτλο: «Κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και Προσαρμογή»
      Θεσσαλονίκη, 15/12/2017
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2017                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner