Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
eNewsletter ΕΚΤ 16-31 Ιανουαρίου 2017
03-02-2017
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  330  16-31 Ιανουαρίου 2017 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Αυξάνεται η διεθνής απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, με βάση νέα μελέτη του ΕΚΤ
  2. Hellenic Innovation Forum 2017: Ένα πολυσυνέδριο για την καινοτομία και τις εφαρμογές της
  3. Το ΕΚΤ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο OPERAS-D για την ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες
  4. Παρουσίαση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και το Περιβάλλον
  5. Ο χαρακτηρισμός της τετροφοσμίνης ως "ορφανό" φάρμακο ανοίγει τον δρόμο για τη διάγνωση του γλοιώματος
  6. Ακούστε πάνω από 200.000 μουσικά κομμάτια στο διαδραστικό Europeana Radio
  7. Watify: Μία νέα πλατφόρμα για την ενίσχυση της Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας
  8. Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης τιμήθηκε για το έργο του με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ
  9. Archive Alert: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα διάσωσης ιστορικών αρχείων
  10. Το ΕΙΕ συμμετέχει στο "Mind the Lab" - Η επιστήμη ταξιδεύει στο Μετρό!
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Horizon Prize – Materials for clean air
  • Raising awareness of civil drones' operators about Privacy and Data protection obligations
  • H2020-JTI-IMI2-2016-10-two-stage
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   Αυξάνεται η διεθνής απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, με βάση νέα μελέτη του ΕΚΤ

    Την επιστημονική συγγραφική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε διεθνή περιοδικά για τη δεκαπενταετία 2000-2014 αποτυπώνει η νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με τίτλο "Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις 2000-2014: Βιβλιομετρική ανάλυση ελληνικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – Web of Science". Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, η οποία αντλεί δεδομένα από τη βάση δεδομένων Web of Science, σε όρους απήχησης οι ελληνικές δημοσιεύσεις διατηρούν τον δυναμισμό τους, αφού οι αναφορές σε ελληνικές δημοσιεύσεις διατηρούν την αυξητική τάση όλων των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, ο δείκτης απήχησης των ελληνικών δημοσιεύσεων, την πενταετία 2010-2014 ξεπερνά τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ συνεχίζει να βρίσκεται το ποσοστό των ελληνικών δημοσιεύσεων που λαμβάνουν αναφορές.

    Περισσότερα
  2.   Hellenic Innovation Forum 2017: Ένα πολυσυνέδριο για την καινοτομία και τις εφαρμογές της

    Ένα νέο φιλόδοξο πολυσυνέδριο για την καινοτομία διοργανώνεται στην Αθήνα στις 1-2 Μαρτίου 2017 από την Ethos Media S.A. και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo-Επιστήμη Επικοινωνία.  Όραμα των οργανωτών του "Hellenic Innovation Forum" (HIF‐17) είναι η καθιέρωση του ως πολυσυνεδριακού θεσμού που θα χρησιμεύει ως μόνιμο βήμα ανάδειξης και προώθησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ των μερών του τριγώνου "Θεσμικοί Παράγοντες ‐ Ακαδημαϊκή/Ερευνητική Κοινότητα‐ Επιχειρηματικός Κόσμος". 

    Περισσότερα
  3.   Το ΕΚΤ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο OPERAS-D για την ενίσχυση της Ανοικτής Πρόσβασης στις Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες

    Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποτελεί τον έναν από τους πέντε εταίρους του νέου ερευνητικού έργου OPERAS-D (Design for Open Access Publications in European Research Areas for Social Sciences and Humanities), με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, το οποίο έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής υποδομής για την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ). 

    Περισσότερα
  4.   Παρουσίαση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και το Περιβάλλον

    Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, και το Πράσινο Ταμείο-Greek LIFE Task Force συνδιοργανώνουν την εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων για την Καινοτομία, την Επιχειρηματικότητα και το Περιβάλλον» το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 17:00-19:00, στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο (MEC) Παιανίας (Λεωφόρος Λαυρίου 301), ατο πλαίσιο του συνεδριακού προγράμματος Verde.TecForum της Διεθνούς Έκθεσης για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος Verde.Tec.

    Περισσότερα
    Η ιστοσελίδα της εκδήλωσης
  5.   Ο χαρακτηρισμός της τετροφοσμίνης ως "ορφανό" φάρμακο ανοίγει τον δρόμο για τη διάγνωση του γλοιώματος

    Με πρόσφατή απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει την τετροφοσμίνη ως ''ορφανό'' φάρμακο για τη διάγνωση του γλοιώματος, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (European Medicinces Agency, EMA). Η απόφαση αυτή, η οποία έχει αναρτηθεί στο Μητρώο Καταγραφής Ορφανών Φαρμάκων  (Community Register of Orphan Medicinal Products) με τον αριθμό EU/3/16/1764, αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη προϊόντων για τη διάγνωση όγκων του εγκεφάλου (γλοιώματα). 

    Περισσότερα
  6.   Ακούστε πάνω από 200.000 μουσικά κομμάτια στο διαδραστικό Europeana Radio

    Εύκολη και διαδραστική πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς μουσικούς θησαυρούς της ευρωπαϊκής ψηφιακής πλατφόρμας Europeana, έχουν πλέον οι ακροατές του διαδικτυακού ραδιοφώνου Europeana Radio, οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να περιηγηθούν και να ακούσουν περίπου 200.000 μουσικά κομμάτια που έχουν συλλεχθεί από μουσικά αρχεία όλης της Ευρώπης, διαφόρων ειδών (κλασικά, παραδοσιακά, δημοφιλή), να επιλέξουν τυχαία ταξινόμηση ή να προσθέσουν ετικέτα με το είδος της μουσικής, ενώ τα ακούνε. 

    Περισσότερα
  7.   Watify: Μία νέα πλατφόρμα για την ενίσχυση της Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας

    Μία νέα μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία, το Watify, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Η πρωτοβουλία Watify βασίζεται σε ιστορίες επιτυχίας και συζητήσεις μεταξύ επιχειρηματιών με έντονη καινοτόμο δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες είναι  διαθέσιμες για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά και να επωφεληθούν των συμβουλών από ειδήμονες του χώρου.

    Περισσότερα
  8.   Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης τιμήθηκε για το έργο του με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ

    Στον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Η 26η τελετή απονομής του Βραβείου, το οποίο απενεμήθη στον Π. Κιτρομηλίδα από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. 

    Περισσότερα
  9.   Archive Alert: Μια διαδικτυακή πλατφόρμα διάσωσης ιστορικών αρχείων

    «Εντόπισε – Δήλωσε – Σώσε» θα μπορούσε επιγραμματικά να είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του «Archive Alert», μιας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και κάθε άλλο υλικό, το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα εφημερίδες, αφίσες κ.ά.) που κατέχουν ή εντόπισαν ή αντιλήφθηκαν και θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης. 

    Περισσότερα
  10.   Το ΕΙΕ συμμετέχει στο "Mind the Lab" - Η επιστήμη ταξιδεύει στο Μετρό!

    Στο πλαίσιο της πρωτότυπης ολοήμερης δράσης "Mind the Lab", ερευνητές από το  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, θα βρίσκονται στον σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός», από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δέκα το βράδυ για να παρουσιάσουν στο επιβατικό κοινό δύο ενδιαφέρουσες δράσεις. Ιστορικοί από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ θα "αποκαλύψουν" στο κοινό τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το σπουδαιότερο ίσως τεχνολογικό αντικείμενο που έχει σωθεί από τον αρχαίο κόσμο. Επίσης, ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ θα παρουσιάσουν με παραστατικό τρόπο και με τη χρήση τρισδιάστατων μοντέλων, τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου & τη μορφολογία των πρωτεϊνών που συνθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • EU Industry Day
      Βρυξέλλες (Βέλγιο), 28/02/2017
      Περισσότερα
    • Διεπιστημονικό Συνέδριο "Παιδί και Πληροφορία: Αναζητήσεις και Προσεγγίσεις Ιστορίας, Δικαίου - Δεοντολογίας, Πολιτισμού"
      Κέρκυρα, 28-29/04/2017
      Περισσότερα
    • eHealth Week 2017
      Μάλτα, 10-12/05/2017
      Περισσότερα
    • 10ο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ICEIRD 2017
      Θεσσαλονίκη, 31/08-01/09/2017
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2017                                                                                   nbsp;  www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner