Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
Επιτάχυνση διαδικασιών πληρωμών και καταχωρήσεων
23-12-2015

Εκ μέρους του Γενικού Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι τελευταίες ημέρες του 2015 είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε ότι αφορά το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα αιτήματα  πληρωμής που θα υποβληθούν στην ΕΕ.

Η σημαντικότητα του αποτελεσματικού κλεισίματος του ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει αναδειχθεί με συνεχείς υπενθυμίσεις και επιστολές προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο προς την κατεύθυνση πραγματοποίησης και πιστοποίησης των δαπανών μέχρι 31/12/2015, όσο και στην αναγκαιότητα καταχώρησης αυτών των δαπανών στο ΟΠΣ. Τελικός στόχος είναι η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των εθνικών πόρων για το κλείσιμο των έργων, η ελαχιστοποίηση απώλειας κοινοτικών πόρων  και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που συνδέονται με τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ενέργειες που αναλαμβάνονται να κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις δηλαδή αφενός πραγματοποίηση δαπανών με ταυτόχρονη καταχώρηση τους στο ΟΠΣ όταν είναι πιστοποιημένες, ώστε να συμπεριληφθούν στα σχετικά αιτήματα πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήματα πληρωμών θα υποβληθούν τόσο για την περίοδο 2007-2013 όσο και για την περίοδο 2014-2020. Η καταχώρηση στο ΟΠΣ είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί επιφέρει δημοσιονομικές επιπτώσεις συνολικά για την χώρα.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε δαπάνη που πραγματοποιείται, καταχωρείται στο ΟΠΣ μέχρι και την τελευταία ημέρα του αιτήματος πληρωμής.

Απόκλιση από τον στόχο υποβολής αιτημάτων πληρωμής στην ΕΕ εντός του 2015 θα επιφέρει δημοσιονομική επίπτωση, η οποία θα μετακυληθεί αναγκαστικά στο ΠΔΕ του επόμενου έτους.

Παρακαλούμε για την επικοινωνία των παραπάνω στα στελέχη των υπηρεσιών σας και στους τελικούς δικαιούχους και  για την ανάληψη όλων των ενεργειών που απαιτούνται εκ μέρους σας, ώστε να ολοκληρώνονται οι ενέργειες με την καταχώρηση των απαραίτητων ΔΚΔ για τις πιστοποιημένες δαπάνες στο ΟΠΣ.

Είμαι σίγουρος ότι θα καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη  όλων των παραπάνω .

Ευχαριστώ,

Παναγιώτης Κορκολής
Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

Υπουργείο Οικονομίας , Ανάπτυξής και Τουρισμού

Panagiotis Korkolis

Secretary General for Public Investments & NSRF

Ministry of Economy, Development and Tourism


Τ: +302103332442, F: +302103332449, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

5-7 Nikis Str., 101 80, Athens, Greece

e-max.it: your social media marketing partner