Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture123

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΙΕΡΑΡΧΙΚΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ - ΠΥΙΣΥ
DEVELOPMENT AND OPTIMIZATION OF HYBRID MULTIFUNCTIONAL HIERARCHICAL COMPOSITE MATERIALS
82304
ΠΑΙΠΕΤΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕ.
17-04-2018
21-01-2020
72.100,00€

Η πραγματοποίηση του ερευνητικού στόχου, θα στηριχθεί σε δύο άξονες, τον άξονα Δομής και τον άξονα Λειτουργικότητας. Ο άξονας δομής αποτελείται από μελέτες οι οποίες θα στοχεύσουν στη βελτίωση ιδιοτήτων που ελέγχουν την απόδοση των καινοτόμων υλικών σε μηχανικά φορτία και περιβαλλοντικές καταπονήσεις. Παραδείγματα στοχευμένων ιδιοτήτων αποτελούν η δυσθραυστότητα, αντοχή σε στατική και δυναμική μηχανική φόρτιση, απορρόφηση υγρασίας, αντοχή σε φθορά τριβής και θερμική σταθερότητα. Οι μελέτες του άξονα δομής χωρίζονται στην υβριδική και την ιεραρχική προσέγγιση. Κατά την υβριδική προσέγγιση, θα διερευνηθεί η επίδραση της συνδυαστικής προσθήκης ενισχυτικών φάσεων, όπως νανο-σωλήνες πολλαπλού τοιχώματος (ΝΣΑ) και άμορφος άνθρακας (ΑΑ), στις ιδιότητες της μητρικής εποξικής φάσης. Αντίστοιχα κατά την ιεραρχική τροποποίηση, θα διερευνηθεί η επίδραση της ανάπτυξης και εναπόθεσης ΝΣΑ σε επιφάνειες ινών άνθρακα, στις ιδιότητες των ινών αλλά και της διεπιφάνειας μεταξύ ίνας και μητρικού υλικού. Ακολούθως, η υβριδικά τροποποιημένη μητρική φάση και οι ιεραρχικά τροποποιημένες ίνες άνθρακα, θα συνδυαστούν για την παρασκευή των τελικών προηγμένων υβριδικών ιεραρχικών ινοπλισμένων σύνθετων υλικών (ΠΥΙΣΥ).

Οι παράλληλες μελέτες του άξονα Λειτουργικότητας μπορούν να χωριστούν σε δύο κατευθύνσεις, μία κατεύθυνση που θα επικεντρωθεί στη βελτίωση ηλεκτρικών και θερμικών ιδιοτήτων καθώς και μία δεύτερη που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εργαλείων που θα προσδώσουν και εκμεταλλευτούν τις επιπλέον λειτουργικότητες των καινοτόμων υλικών. Ιδιότητες ενδιαφέροντος στην πρώτη κατεύθυνση αποτελούν η ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με εργαλεία ελέγχου δομικής ακεραιότητας (ΕΔΑ) και απόδοσης θερμοηλεκτρικής /αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα, τα οποία εμπεριέχονται στην δεύτερη κατεύθυνση.

Στόχος της ερευνητικής πρότασης, είναι η ανάπτυξη και βελτιστοποίηση πολυλειτουργικών σύνθετων υλικών με ιεραρχικές ίνες άνθρακα και υβριδικά τροποποιημένες εποξικές μήτρες. Τα καινοτόμα και ευφυή υλικά θα ενισχυθούν σε πολλαπλή κλίμακα (νανο, μικρο, μακρο) με στόχο την αναβάθμιση στοχευμένων ιδιοτήτων, ώστε να βελτιωθεί ο δομικός χαρακτήρας τους, να προστεθούν νέες λειτουργικότητες όπως (i) έλεγχος δομικής ακεραιότητας, (ii) διάγνωση βλάβης, (iii) αποθήκευση / απόδοση ενέργειας, και παράλληλα να αναπτυχθούν εξειδικευμένα εργαλεία μη καταστροφικού χαρακτηρισμού των υλικών. Τα καινοτόμα υλικά θα συνοδεύονται από εκτενή βάση δεδομένων η οποία θα περιλαμβάνει παραμέτρους ελέγχου ιδιοτήτων και δείκτες προειδοποίησης δομικής βλάβης.

Τα καινοτόμα πολυλειτουργικά ΠΥΙΣΥ, ως εξέλιξη των σύγχρονων ινοπλισμένων σύνθετων υλικών μπορούν να βρουν χρήση ως δομικά υλικά σε εφαρμογές αεροναυπηγικού (απάρτια αεροσκαφών), ναυπηγικού (απάρτια ταχύπλοων σκαφών), ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πτερύγια ανεμογεννητριών) ή αρχιτεκτονικού (στατικές δομές κτιρίων) ενδιαφέροντος. Οι αναβαθμισμένες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες, μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής λειτουργίας ενώ τα εργαλεία ΕΔΑ εκμεταλλευόμενα τις αναβαθμισμένες θερμοηλεκτρικές ιδιότητες μπορούν να μειώσουν το κόστος επιθεώρησης και συντήρησης.

e-max.it: your social media marketing partner