Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture123

ΕΥΦΥΗ, ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ, ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ-ΊΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: «SHIELD» 5047645
SMART MULTIFUNCTIONAL ADVANCED COMPOSITES WITH EMI SHIELDING AND SELF-HEALING CAPABILITIES FOR THE RECOVERY OF MECHANICAL AND ELECTROMAGNETICAL PROPERTIES
82641
ΠΑΙΠΕΤΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕ.
12-02-2020
21-09-2021
37.037,00€

Αντικείμενο της παρούσης έρευνας είναι η κατασκευή προηγμένων πολυλειτουργικών, αυτο-ιάσιμων και θωρακισμένων από την ηλεκτρομαγνητική (ΗΜ) ακτινοβολία, πολυμερικών ινωδών σύνθετων υλικών (ΙΣΥ). Τα καινοτόμα και ευφυή ΙΣΥ που θα παρασκευαστούν πρόκειται να μελετηθούν για κάθε λειτουργικότητα ξεχωριστά με σκοπό την εύρεση των βέλτιστων συνθηκών. Στη συνέχεια, οι βελτιστοποιημένες λειτουργικότητες θα ενσωματωθούν στο τελικό ΙΣΥ ώστε να μελετηθεί η επίδραση της εισαγωγής ενός συστήματος ίασης στην ικανότητα ΗΜ θωράκισης των πολυλειτουργικών ΙΣΥ καθώς αναμένεται να επιφέρει σημαντική αύξηση των ΗΜ ιδιοτήτων. Τελικός στόχος είναι η αποκατάσταση όχι μόνο των μηχανικών αλλά και των ΗΜ ιδιοτήτων, ταυτόχρονα, μετά την ίαση του ΙΣΥ.

Η καινοτομία της παρούσας ερευνητικής πρότασης μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω σημεία τα οποία στοχεύουν στην εξέλιξη και αναβάθμιση των σύγχρονων ινωδών σύνθετων υλικών:
• Στοχευμένες αρχιτεκτονικές δομές για την ανάδειξη και βελτιστοποίηση λειτουργικοτήτων των προηγμένων ΙΣΥ, όπως η ηλεκτρομαγνητική θωράκιση των υλικών, η ικανότητα αυτο-ίασης αλλά και σε συνδυασμό των παραπάνω η ανάκτηση των μηχανικών αλλά και ηλεκτρομαγνητικών ιδιοτήτων του ΙΣΥ.
• Εφαρμογή προηγμένων μεθόδων σύνθεσης υβριδικών ΙΣΥ.
• Αναλυτική μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων αλλά και των επιπρόσθετων λειτουργικοτήτων (ηλεκτρομαγνητική θωράκιση και αυτο-ίαση) των παραπάνω υλικών.

Η υλοποίηση της παραπάνω ερευνητικής πρότασης θα ενισχύσει την εμπειρία και τα προσόντα των απασχολούμενων νέων ερευνητών σε σύγχρονους επιστημονικούς και βιομηχανικούς τομείς. Οι προτεινόμενες τεχνολογίες έχουν άμεση εφαρμογή στην (i) βιομηχανία των προηγμένων συνθέτων υλικών που αναμένεται να αυξηθεί από ~10 δις Ευρώ το 2013 σε ~20 δις το 2020 ως παγκόσμια αγορά, (ii) στις τεχνολογίες αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης των ρύπων καθώς και (iii) στις τεχνολογίες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των δομών. Με αυτόν τον τρόπο, η παραγόμενη γνώση και τεχνολογία θα καταστήσει ανταγωνιστικότερη την εγχώρια παρουσία σε τεχνολογίες αιχμής με άμεση εφαρμογή στο Ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.

e-max.it: your social media marketing partner