Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share

Picture12

mHealth Σύστημα για την Αυτοδιαχείριση του Διαβήτη Τύπου 1 βασιζόμενο στην Προσαρμοστική Μηχανική Μάθηση του Μεταβολισμού της Γλυκόζης
An mHealth Solution for the Self-Management of Type 1 Diabetes based on Adaptive Machine Learning of Glucose Dynamics
82499
Δημήτριος Φωτιάδης
17-10-2018
16-01-2023
750.575,00€

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του έργου GlucoseML δομούνται γύρω από: (i) τη βραχυπρόθεσμη προβλεπτική, με χρήση πολλαπλών μεταβλητών, μοντελοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 (ΕΕ1), (ii) την εξόρυξη προτύπων από μακροπρόθεσμες παρατηρήσεις δεδομένων σχετικών με τη γλυκαιμική ρύθμιση της νόσου (ΕΕ1) και, (iii) την αναγνώριση και ποσοτικοποίηση του περιεχομένου ενός πιάτου φαγητού, και την μετέπειτα εκτίμηση των μακροθρεπτικών συστατικών ενός γεύματος (ΕΕ2). Τα υπολογιστικά μοντέλα, ως το αποτέλεσμα των παραπάνω ερευνητικών δραστηριοτήτων, αποτελούν το επίπεδο λογικής της ICT υποδομής του συστήματος GlucoseML (κινητή εφαρμογή, υπολογιστική υποδομή νέφους) (ΕΕ3), με σκοπό την υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 στην καθημερινή αυτοδιαχείριση της νόσου και, ειδικότερα, την ελαχιστοποίηση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων και των υπεργλυκαιμικών εξάρσεων. Βασικό πυλώνα του έργου αποτελεί η κλινική μελέτη παρατήρησης GlucoseML (EE4) η οποία αφορά: (i) στη συλλογή ενός πολύ-παραμετρικού συνόλου δεδομένων το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη (δηλ. εκπαίδευση και αξιολόγηση) των βασιζόμενων σε τεχνικές μηχανικής μάθησης μοντέλων για τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο μεσοκυττάριο υγρό και την ερμηνεία της γλυκαιμικής κατάστασης του ατόμου, και (ii) στην αξιολόγηση της δυνατότητας επίτευξης, της χρηστικότητας και της αποδοχής από τους χρήστες του συστήματος GlucoseML.

Η πρόοδος και η επιτυχής ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του έργου, σύμφωνα με το πλάνο υλοποίησης που έχει οριστεί στο Τεχνικό Παράρτημα του Έργου, καθορίζει με τη σειρά της τη δυνατότητα επίτευξης των βασικών στόχων του έργου GlucoseML:

  • Στόχος 1. Εξατομικευμένη ευφυής ανάλυση της δυναμικής της γλυκόζης στο διαβήτη τύπου 1 και του συνολικού περιεχομένου των ασθενών.
  • Στόχος 2. Ανάπτυξη συστήματος τεχνητής όρασης για τον υπολογισμό της διατροφική σύστασης των Φαγητών.
  • Στόχος 3. Σχεδίαση και ανάπτυξη κινητής εφαρμογής και υπολογιστικού νέφους για την ενίσχυση της αυτοδιαχείρισης του διαβήτη τύπου 1.

Στόχος 4. Μελέτη αξιολόγησης

Κύριο αποτέλεσμα του GlucoseML αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κινητού υπολογισμού για την εξατομικευμένη αυτοδιαχείριση του διαβήτη τύπου 1, βασιζόμενο στην ευφυή πολυπαραμετρική ανάλυση των δεδομένων του ασθενούς, και η απόδειξη του βαθμού ενίσχυσης της υπάρχουσας πρακτικής στην αυτό-παρακολούθηση της νόσου. Η δυνατότητα εξέλιξης της βραχυπρόθεσμης προβλεπτικής μοντελοποίησης της γλυκόζης και του υπολογισμού της διατροφικής σύστασης του φαγητού, μέσω τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και υπολογιστικής όρασης, αντίστοιχα, παρέχει μία νέα προοπτική για την παροχή υποστήριξης απόφασης στην αυτοδιαχείριση της νόσου.

e-max.it: your social media marketing partner