Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
Μικροδορυφόροι Παρατήρησης Γης – Σε εξέλιξη ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων
14-02-2024

Προκηρύχθηκε ο ανοιχτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση γης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Εντάσσεται δε στην ευρύτερη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης «Ανάπτυξη Δικτύου Μικροδορυφόρων», ύψους 200 εκατ. ευρώ

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, μέσω του σμήνους των μικροδορυφόρων θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε πολλαπλούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κλπ, υποστηρίζοντας την προσπάθεια για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η αφομοίωση της τεχνογνωσίας από την εγχώρια αγορά, ώστε να αναπτυχθεί ένα διαστημικό οικοσύστημα, ικανό να υποστηρίξει την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.

Ο διαγωνισμός θα παραμείνει ανοιχτός έως τις 5/3/2024.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δείτε ακολούθως το σύνολο των προκηρύξεων που έχει δημοσιεύσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, στο πλαίσιο της δράσης:

https://esastar-publication-ext.sso.esa.int/ESATenderActions/details/73179

https://esastar-publication-ext.sso.esa.int/ESATenderActions/details/52424

https://esastar-publication-ext.sso.esa.int/ESATenderActions/details/47336

https://esastar-publication-ext.sso.esa.int/ESATenderActions/details/60473

e-max.it: your social media marketing partner