Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
eNewsletter ΕΚΤ 16-31 Ιανουαρίου 2018
05-02-2018
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  353  16-31 Ιανουαρίου 2018 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας: μια εθνική πρωτοβουλία που στοχεύει στη δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο
  2. Eκδήλωση "Η Φωνή του Δίσκου της Φαιστού"
  3. Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του ΕΚΤ για την Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020
  4. Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2018
  5. Εκδήλωση για Ερευνητικές Συνεργασίες "Successful R&I in Europe 2018-9th European Networking Event"
  6. Νέα πρόσκληση για χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
  7. Διαγωνισμός για τις ψηφιακές εφαρμογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων άνω των 60 ετών
  8. Διαγωνισμός για την επικοινωνία της επιστήμης FameLab 2018: Εξηγώντας την επιστήμη σε 3 λεπτά!
  9. Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών διοργανώνει συνέδριο με θέμα: Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης
  10. «Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη έρευνα» στον νέο κύκλο διαλέξεων του ΕIE
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Call for proposals for action grants 2018
  • Call for proposals for EU Member States to support the improvement of border surveillance
  • Call for Proposals for Projects 2018
  • Prevention and preparedness in civil protection and marine pollution
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας: μια εθνική πρωτοβουλία που στοχεύει στη δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο

    Η εθνική πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" που στοχεύει στη δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνάντησης επαγγελματικών ενώσεων & συνδέσμων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στόχος της συνάντησης ήταν, αφενός μεν η ανταλλαγή απόψεων για την επιτυχέστερη αξιοποίηση της πρωτοβουλίας και αφετέρου η υποστήριξη και διάδοση της από τα μέλη των φορέων και ο σχεδιασμός περαιτέρω κοινών ενεργειών. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, η Διευθύντρια του ΕΚΤ Εύη Σαχίνη, και εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής &  Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ).

    Περισσότερα
    Η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"
  2.   Eκδήλωση "Η Φωνή του Δίσκου της Φαιστού"

    Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 17.30, την εκδήλωση "Η Φωνή του Δίσκου της Φαιστού" που έχει ως στόχο να «φέρει στο φως» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας. Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ειδικός σε θέματα μινωικής γραφής, έχοντας αφοσιωθεί στη μελέτη του Δίσκου για περισσότερα από δέκα χρόνια έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν, την «ανάγνωση» στο 99%.  Πλέον είναι σε θέση να μας «αποκαλύψει» τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, δίνοντας μια τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη ερμηνεία του δίσκου.

    Περισσότερα
    Online Εγγραφή στην εκδήλωση
  3.   Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του ΕΚΤ για την Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα "Η Ενέργεια στον Ορίζοντα 2020" που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Enterprise Europe Network, και Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης στον τομέα της ενέργειας μέσω του προγράμματος "Ορίζοντας 2020" για το διάστημα 2018-2020.

    Περισσότερα
    Παρουσιάσεις & Βίντεο Ομιλητών
  4.   Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων στο πλαίσιο του Mobile World Congress 2018

    Διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις στο πλαίσιο του Mobile World Congress θα πραγματοποιηθούν στις 26-28 Φεβρουαρίου 2018 στη Βαρκελώνη (Ισπανία), με τη συνδιοργάνωση του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου υποστήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες. Τη συμμετοχή ελληνικών φορέων στην εκδήλωση υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, ελληνικού κόμβου του ευρωπαϊκού δικτύου.

    Περισσότερα
  5.   Εκδήλωση για Ερευνητικές Συνεργασίες "Successful R&I in Europe 2018-9th European Networking Event"

    Πρόσκληση για συμμετοχή στο Συνέδριο «Successful R&I in Europe 2015 – 9th European Networking» απευθύνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2018 στο Ντίσελντορφ (Γερμανία) με στόχο τη δικτύωση και την ανάπτυξη ερευνητικών συνεργασιών στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, του χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία, καθώς από το 2009 έχει προσελκύσει πάνω από 2.300 συμμετέχοντες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. To ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas στηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών οργανισμών στην εκδήλωση.

    Περισσότερα
  6.   Νέα πρόσκληση για χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

    Την τέταρτη δημόσια πρόσκληση για υποβολή ερευνητικών προτάσεων ανακοίνωσε το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), εκπληρώνοντας τον βασικό του στόχο που είναι η οικονομική ενίσχυση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το Κέντρο προσκαλεί ερευνητές να υποβάλουν για χρηματοδότηση μία ερευνητική τους πρόταση διάρκειας ενός έτους, την οποία προτίθενται να εκπονήσουν κατά το ημερολογιακό έτος 2019. Θα επιλεγούν συνολικά έως δέκα ερευνητικές προτάσεις, με τη μέγιστη χρηματοδότηση για κάθε έρευνα να ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά, από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου  μέχρι και την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

    Περισσότερα
  7.   Διαγωνισμός για τις ψηφιακές εφαρμογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων άνω των 60 ετών

    Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για το 2ο Βραβείο Smart Ageing με θέμα «Προϊόντα και υπηρεσίες που με τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών θα προσφέρουν υποστήριξη και λύσεις στους ανθρώπους άνω των 60 ετών, ώστε να τους εξασφαλίσουν την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», από τo AAL Programme, σε συνεργασία με το Nesta’s Challenge Prize Centre. Το βραβείο θα δοθεί στις προτάσεις για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, θα διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των ατόμων άνω των 60 ετών, συμβάλλοντας στην ενασχόλησή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες, προωθώντας την ενεργό και «ψηφιακά συνδεδεμένη» ωρίμανση του ανθρώπου

    Περισσότερα
  8.   Διαγωνισμός για την επικοινωνία της επιστήμης FameLab 2018: Εξηγώντας την επιστήμη σε 3 λεπτά!

    Τον διαγωνισμό FameLab 2018 για την επικοινωνία της επιστήμης διοργανώνουν το British Council, σε συνεργασία με το Hub Science, θέλοντας να αναδείξουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης. Ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται στο πλαίσιο του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού, έχει δώσει μέχρι σήμερα την ευκαιρία σε δεκάδες νέους να μοιραστούν το πάθος τους για τo «άνοιγμα» της επιστήμης στο ευρύ κοινό και να ξεχωρίσουν για την επικοινωνιακή τους δεινότητα.

    Περισσότερα
  9.   Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών διοργανώνει συνέδριο με θέμα: Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης

    Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε το δεύτερο διεθνές συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος Science and Orthodoxy around the World (SOW) που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης» (Orthodox Christianity and the Reassessment of Scientific Knowledge).

    Περισσότερα
  10.   «Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη έρευνα» στον νέο κύκλο διαλέξεων του ΕIE

    Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομείς Βυζαντινών Ερευνών και Νεοελληνικών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Φεβρουάριο τον Β΄ Kύκλο Oμιλιών 2017-2018, με θέμα "Συνάντηση ιστορίας και λογοτεχνίας στη σύγχρονη έρευνα".

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • Οι Science Reactors στο θέατρο Eliart: "Επικοινωνώντας την Επιστήμη...αλλιώς!"
      Αθήνα, 07/02/2018
      Περισσότερα
    • Agribusiness organizational challenges and European tools for incorporating innovation
      Αθήνα, 09/02/2018
      Περισσότερα
    • EIT Information Day
      Βρυξέλλες, 13/02/2018
      Περισσότερα
    • Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Ελλάδα: προβληματισμοί και προκλήσεις
      Αθήνα, 16/02/2018
      Περισσότερα
    • A Digital ERA For Transport - Solutions for Society, Economy and Environment
      Βιέννη, 16-19/04/2018
      Περισσότερα
    • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: "Εκπαίδευση & Πολιτισμός: Σχέσεις & Προοπτικές"
      Ηράκλειο (Κρήτης), 20-22/04/2018
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2018                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner