Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
eNewsletter ΕΚΤ 16-31 Οκτωβρίου 2017
03-11-2017
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  347  16-31 Οκτωβρίου 2017 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Ενημερωτική εκδήλωση για ανοικτές προκηρύξεις και χρηματοδότηση επιχειρήσεων με Cascading Grants στο πλαίσιο του ICT Proposers' Day 2017

  2. Οι Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας δήλωσαν δυνατό «παρών» στη Στοκχόλμη

  3. Η Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

  4. Νέες υπηρεσίες και πιλοτικές εφαρμογές για την εξοικονόμηση ενέργειας από το έργο enCOMPASS

  5. Οι κορυφαίοι εφευρέτες που τιμήθηκαν με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη 2017

  6. Νέα πρόσκληση ΕΔΕΤ για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS

  7. STEMforYouth: Μία νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις Φυσικές Επιστήμες!

Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr


Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • FET FLAGSHIPS – Tackling grand interdisciplinary science and technology challenges
  • 2018-2020 Mobility for Growth
  • TRANSFORMING EUROPEAN INDUSTRY
  • BUILDING A LOW-CARBON, CLIMATE RESILIENT FUTURE: SECURE, CLEAN AND EFFICIENT ENERGY
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1. Ενημερωτική εκδήλωση για ανοικτές προκηρύξεις και χρηματοδότηση επιχειρήσεων με Cascading Grants στο πλαίσιο του ICT Proposers' Day 2017

    Στο πλαίσιο του ICT Proposers day 2017 που διοργανώνεται στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία) το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στον Ορίζοντα 2020, εταίρος του Ideal‐ist και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, θα διοργανώσει το Session για τον μηχανισμό των Cascading Grants στον Ορίζοντα 2020, το τρέχον χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (14:00-15:30, Societal Challenges Room).

    Περισσότερα
  2. Οι Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας δήλωσαν δυνατό «παρών» στη Στοκχόλμη

    Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε η περιοδεία  για την εξάπλωση της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας», με δεύτερο σταθμό τη Στοκχόλμη. Οι  Έλληνες της σουηδικής πρωτεύουσας βρέθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

    Περισσότερα
  3. Η Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

    Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) εγκαινιάζει μια νέα εκδοτική συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), για την ηλεκτρονική διάθεση του περιοδικού Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης που εκδίδεται συστηματικά από το 1993. Η "Επιθεώρηση" υποστηρίζοντας τη διεπιστημονικότητα και τον πλουραλισμό μεθόδων, εννοιών, προσεγγίσεων και αντικειμένων έρευνας, προσφέρει τη διέξοδο για τη δημοσίευση των πορισμάτων πρωτότυπης και εξειδικευμένης έρευνας στους ποικίλους κλάδους της πολιτικής επιστήμης. Από εδώ και στο εξής το περιοδικό θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και με Ανοικτή Πρόσβαση μέσω της ενιαίας υποδομής διαχείρισης ηλεκτρονικών περιοδικών eJournals, της υπηρεσίας ePublishing που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ. 

    Περισσότερα
    Διαβάστε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού
  4. Νέες υπηρεσίες και πιλοτικές εφαρμογές για την εξοικονόμηση ενέργειας από το έργο enCOMPASS

    Δημοσιεύτηκε και το δεύτερο newsletter σχετικά με την πρόοδο του ευρωπαϊκού έργου enCOMPASS, στόχος του οποίου είναι να δημιουργηθούν αποτελεσματικά και ευχάριστα συστήματα, διαθέσιμα για κάθε χρήστη, το οποία βοηθούν στην πλήρη κατανόηση των δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στη βέλτιστη διαχείριση κατανάλωσής της. Στο πλαίσιο του έργου, στο οποίο συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), έχουν ξεκινήσει ήδη να κατασκευάζονται πληροφοριακά συστήματα, τα οποία ωθούν τους τελικούς καταναλωτές, τα σχολεία, τους υπεύθυνους κτιρίων και τις επιχειρήσεις προμήθειας ενέργειας να εξοικονομούν ενέργεια, χωρίς καμία απώλεια στην καθημερινή άνεση του χρήστη.

    Περισσότερα
  5. Οι κορυφαίοι εφευρέτες που τιμήθηκαν με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη 2017

    Οι κορυφαίοι εφευρέτες για το 2017 βραβεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office - EPO) με τα Βραβεία Ευρωπαίου Εφευρέτη (European Inventor Award 2017) σε μία εντυπωσιακή τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στη Βενετία. Τα ετήσια βραβεία του EPO, απονεμήθηκαν και φέτος για 12η συνεχόμενη χρονιά σε καινοτόμους εφευρέτες που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική συνεισφορά τους στην κοινωνική εξέλιξη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.Μοναδικές και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών, και ειδικότερα όσον αφορά την ιατρική διάγνωση και απεικόνιση, τη δορυφορική πλοήγηση, τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και την ανοσοποίηση, ξεχώρισαν στα φετινά βραβεία.

    Περισσότερα
  6. Νέα πρόσκληση ΕΔΕΤ για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS

    Ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) η 5η «Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων Έργων Παραγωγής» για πρόσβαση στο εθνικό υπέρ-υπολογιστικό σύστημα ARIS (https://hpc.grnet.gr). Επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά εκπαιδευτικά ή/και ερευνητικά ιδρύματα μπορούν να καταθέσουν πρόταση έργου, η οποία να αφορά σε ανοικτή έρευνα ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, για πρόσβαση και αξιοποίηση του συστήματος ARIS, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου 2017, στις 18.00. Η υποδομή ARIS αποτελείται από συνολικά τέσσερις νησίδες υπολογιστικών συστημάτων, βασισμένα σε αρχιτεκτονική Intel x86 διασυνδεδεμένα σε ένα ενιαίο δίκτυο Infiniband FDR14 προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες και αρχιτεκτονικές επεξεργασίας.

    Περισσότερα
  7. STEMforYouth: Μία νέα εκπαιδευτική πλατφόρμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις Φυσικές Επιστήμες!

    Σε λειτουργία τέθηκε η πρωτότυπη εκπαιδευτική πλατφόρμα STEMforYouth (www.stem4youth.eu), η οποία δημιουργήθηκε από το ομώνυμο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό έργο καινοτομίας. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα STEMforYouth προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση και υποστήριξη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθητών/τριών ηλικίας 12-18 ετών και περιέχει καλά δοκιμασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές εκπαίδευσης φυσικών επιστημών σε διάφορα περιβάλλοντα μάθησης, που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με θέματα επιστήμης. Στο έργο συμμετέχουν και δύο ελληνικοί φορείς: το Ίδρυμα Ευγενίδου και η εταιρεία Research Paths.

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
Όλες οι Εκδηλώσεις

Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
  • Βασικοί Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2016 στην Ελλάδα - Προκαταρκτικά στοιχεία
  • ΙCT 2014-2016, Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Information & Communication Technologies”
  • Energy 2014-2016, Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα “Secure, Clean and Efficient Energy”
  •  
       Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2017                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
    e-max.it: your social media marketing partner