Πρόσκληση στην Εναρκτήρια Ημερίδα των Επτά Νέων Ελληνικών Εδρών του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας ERA Chairs | 26 Σεπτ. 2023
22-09-2023

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) φιλοξενεί την εναρκτήρια ημερίδα των επτά νέων Ελληνικών Εδρών του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs), οι οποίες συντονίζονται από Ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειοστο Αμφιθέατρο Γ. Λιάνης.

Η σύσταση των Εδρών Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA Chairs) αφορά τη μετακίνηση διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από το εξωτερικό σε Ελληνικά Ιδρύματα με στόχο την οργάνωση νέων ερευνητικών ομάδων σε επιστημονικά πεδία αιχμής και την επίτευξη ερευνητικής αριστείας. Βασικός σκοπός είναι η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας υπό την επίβλεψη του κάτοχου της έδρας (ERA Chair holder), ο οποίος θα κατευθύνει επίσης την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Η εκδήλωση θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία για την παρουσίαση τόσο των φιλόδοξων ερευνητικών στόχων των επτά Εδρών όσο και των δράσεων που οι κάτοχοι των Εδρών προτίθενται να αναλάβουν από κοινού με τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και σε συνεργασία με την πολιτική και περιφερειακή ηγεσία, σε δομικά θέματα πολιτικής της ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας στον ελληνικό χώρο. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν σύντομες δηλώσεις ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης καθ. Οδυσσέας Ζώρας και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Η χώρα μας υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής στην πρόσφατη προκήρυξη του προγράμματος με αποτέλεσμα την ίδρυση επτά Εδρών σε πέντε Ιδρύματα, συγκεκριμένα στο ΙΤΕ (τρεις έδρες), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (μία έδρα), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” (μία έδρα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (μία έδρα) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (μία έδρα). Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσουν Κέντρα Αριστείας σε επιστημονικές περιοχές αιχμής όπως η υπολογιστική αστροφυσική, η υπολογιστική βιοποικιλότητα, η ανάπτυξη μικροβιακών βιοεντομοκτόνων, η μοριακή βιοφυσική και δομική βιολογία, η κρυογονική ηλεκτρονική μικροσκοπία, η βιομοριακή μηχανική και συνθετική βιολογία και οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η γλώσσα της συνάντησης είναι η αγγλική.

Διαδικτυακή μετάδοση: https://diavlos.grnet.gr/event/e4271

Πληροφορίες: Ελένη Ορφανουδάκη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 2810-391702) Χρυσούλα Ηλιάκη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 2810-391603)

e-max.it: your social media marketing partner