eNewsletter ΕΚΤ 01-15 Οκτωβρίου 2017
20-10-2017
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  346  01-15 Οκτωβρίου 2017 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Αύξηση των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2016 στην Ελλάδα
  2. Θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» από τους Έλληνες του Βερολίνου
  3. Το πρόγραμμα FET (Μελλοντικές & Αναδυόμενες Τεχνολογίες) του Ορίζοντα 2020 και οι νέες προκηρύξεις σε ημερίδα του ΕΚΤ και της ΓΓΕΤ
  4. Ερευνητικές Περιηγήσεις 2017-2018: Μία εκπαιδευτική δράση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για μαθητές Λυκείου
  5. Το νέο βιβλίο του ΕΚΚΕ για δημόσιες πολιτικές και ιδιωτικοποιήσεις, στην πλατφόρμα Open Book Press του ΕΚΤ
  6. Ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο του έργου HERON για τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και συμπεριφοράς καταναλωτών
  7. Νορβηγικά περιοδικά στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών είναι πλέον διαθέσιμα με Ανοικτή Πρόσβαση
  8. H Yπολογιστική Σκέψη στην εκπαίδευση στο επίκεντρο συνεδρίου του eTwinnning στην Αθήνα
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Call for projects on the fight against firearms trafficking
  • Call for proposals for Reinforcing Counter-Terrorism Financing
  • Call for proposals for Fight Against Drugs
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   Αύξηση των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2016 στην Ελλάδα

    Στο 0,99% ανέρχεται το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ το 2016, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία (http://metrics.ekt.gr/el/node/346) που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και έχουν αποσταλεί στη Eurostat. Η δημοσίευση των δεικτών εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής παραγωγής και έκδοσης των επίσημων στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί το ΕΚΤ, ως φορέας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, με τη συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Αναλυτικότερα, οι δαπάνες για Ε&Α στη χώρα παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία έτη. Το 2016 οι δαπάνες Ε&Α ανήλθαν σε 1.733,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 29,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

    Περισσότερα
  2.   Θερμή υποδοχή της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» από τους Έλληνες του Βερολίνου

    Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το ξεκίνημα της περιοδείας της πρωτοβουλίας «Γέφυρες γνώσης και συνεργασίας», η οποία είχε ως αρχικό σταθμό το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα έγινε η πρώτη επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με τις «Γέφυρες» στο πλαίσιο της Διημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου/ Βρανδεμβούργου στις 14-15 Οκτωβρίου 2017 με θέμα τη «Νέα Ελληνική Μετανάστευση».

    Περισσότερα
    Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας
  3.   Το πρόγραμμα FET (Μελλοντικές & Αναδυόμενες Τεχνολογίες) του Ορίζοντα 2020 και οι νέες προκηρύξεις σε ημερίδα του ΕΚΤ και της ΓΓΕΤ

    Ημερίδα για το πρόγραμμα «Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίας (FET)» του Ορίζοντα 2020, με έμφαση στη δράση FET Flagships, πραγματοποιήθηκε στις 26/09 στο ΕΙΕ, με διοργανωτές το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών). Στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες FET Flagships στον Ορίζοντα 2020 (Graphene, Human Brain, Quantum), το Πρόγραμμα Εργασίας 2018-2020, οι νέες προκηρύξεις του προγράμματος καθώς και η ελληνική συμμετοχή σε αυτό. Τα βίντεο και οι παρουσιάσεις των ομιλητών διατίθενται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.

    Περισσότερα
  4.   Ερευνητικές Περιηγήσεις 2017-2018: Μία εκπαιδευτική δράση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για μαθητές Λυκείου

    Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, αξιοποιώντας τη μακρόχρονη ερευνητική και εκπαιδευτική του εμπειρία, ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιστημονικά αιτήματα των νέων, διευρύνοντας το πεδίο των επιστημονικών τους αναζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την εκπαιδευτική δράση «Ερευνητικές Περιηγήσεις». Η δράση αυτή απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Λυκείου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα Ινστιτούτα του ΕΙΕ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και να έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές, τα εργαστήρια, τις υποδομές και την ερευνητική δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε αυτά. Φέτος, οι προγραμματισμένες εβδομάδες όπου το ΕΙΕ θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της χώρας είναι τρεις (6-10 Νοεμβρίου 2017, 5-9 Φεβρουαρίου 2018, 23-27 Απριλίου 2018).

    Περισσότερα
    Αίτηση συμμετοχής
  5.   Το νέο βιβλίο του ΕΚΚΕ για δημόσιες πολιτικές και ιδιωτικοποιήσεις, στην πλατφόρμα Open Book Press του ΕΚΤ

    Ένα νέο βιβλίο, επιστημονικός εκδότης του οποίου είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), προστίθεται στη διαθέσιμη συλλογή της υπηρεσίας Open Book Press του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Το βιβλίο "Δημόσιες πολιτικές, κοινή ωφέλεια και πολίτες: Η περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων", της Μαντώς Λαμπροπούλου, διερευνά τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης από τη σκοπιά της δημόσιας πολιτικής και επιχειρεί να αναλύσει σε συγκριτικό πλαίσιο το μεταπολεμικά κυρίαρχο υπόδειγμα της δημόσιας ιδιοκτησίας (1949 – μέσα δεκαετίας 1990) και την τρέχουσα φάση της ιδιωτικοποίησης (μέσα δεκαετίας 1990 έως σήμερα).

    Περισσότερα
  6.   Ερωτηματολόγιο στο πλαίσιο του έργου HERON για τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και συμπεριφοράς καταναλωτών

    Το ευρωπαϊκό έργο HERON "Forward-looking socio-economic research on Energy Efficiency in EU countries" διανύει το τελευταίο στάδιο ως προς την ολοκλήρωσή του. Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου εργαλείου λήψης αποφάσεων (Decision Support Tool - DST), που επιτρέπει τον ποσοτικό μετασχηματισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών της συμπεριφοράς των τελικών χρηστών, τα οποία εμποδίζουν την εφαρμογή των πολιτικών για Ενεργειακή Αποτελεσματικότητα σε κτήρια και μεταφορές. Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά σε φορείς που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς και καλούνται να το συμπληρώσουν έως τις 8 Δεκεμβρίου 2017.

    Περισσότερα
  7.   Νορβηγικά περιοδικά στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών είναι πλέον διαθέσιμα με Ανοικτή Πρόσβαση

    Απόφαση για την μετατροπή συνδρομητικών περιοδικών (στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης έλαβε το Συμβούλιο Έρευνας της Νορβηγίας - η οποία έρχεται σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης του το 2015 - σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση για ερευνητικά περιοδικά που εκδίδονται στα νορβηγικά θα παρέχεται, από το 2017 και εξής, μόνο σε περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.

    Περισσότερα
  8.   H Yπολογιστική Σκέψη στην εκπαίδευση στο επίκεντρο συνεδρίου του eTwinnning στην Αθήνα

    Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θεματικού συνεδρίου για την υπολογιστική σκέψη με την ενεργό συμμετοχή 200 εκπαιδευτικών από τις χώρες της Ευρώπης και άλλες συνεργαζόμενες χώρες στη δράση eTwinning. Το συνέδριο "Learning to think in a digital society" πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα με ενδιαφέροντα εργαστήρια για το θέμα, από εξειδικευμένους ομιλητές, για την επιμόρφωση των συμμετεχόντων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε σχέση με τη διδακτική πράξη.

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • Smart City Expo World Congress SCEWC 2017
      Βαρκελώνη, 14-16/11/2017
      Περισσότερα
    • 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες: Άξονες συνεργασίας για επιβίωση»
      Θεσσαλονίκη, 15-16/11/2017
      Περισσότερα
    • 4th International Conference on Internet Science "Technical and social approaches for a human-centric, democratic, and trustworthy Next Generation Internet"
      Θεσσαλονίκη, 22-24/11/2017
      Περισσότερα
    • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
      Βόλος, 01-03/12/2017
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2017                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner