eNewsletter ΕΚΤ 01-15 Ιουλίου 2017
19-07-2017
ereun-texn logo-ekt
                               ΤΕΥΧΟΣ  341  01-15 Ιουλίου 2017 RSS RSS EKT   facebook.com/EKTgr  twitter.com/EKT.gr  linkedin.com/company/EKTgr  youtube.com/EKTgr
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
Υποστήριξη Επιχειρήσεων
Ανοιχτές Προκηρύξεις
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο
Η "Έρευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
Το δεκαπενθήμερο ηλεκτρονικό newsletter "Έρευνα & Καινοτομία" είναι μια έκδοση του ΕΚΤ που ενημερώνει για τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απευθύνεται στην ερευνητική, επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας

  1. Η Στρατηγική του ΕΚΤ για την περίοδο 2016-2022: Στόχοι & Δράσεις Υλοποίησης, Επιτεύγματα, Διεθνείς Τάσεις
  2. Στο 0,97% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2015, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕKT
  3. Προκηρύχθηκαν οι Ειδικές Δράσεις: Υδατοκαλλιέργειες - Βιομηχανικά Υλικά - Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό, του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ
  4. Έως 31 Αυγούστου η Δημόσια Διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Προγράμματος COSME
  5. Οι νέες πιλοτικές εφαρμογές σε κτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας από το enCOMPASS
  6. Παράταση χρηματοδότησης δημοσιεύσεων με Ανοικτή Πρόσβαση για έργα του 7ο Προγράμματος Πλαίσιο
  7. Η νέα υπηρεσία νέφους openABEKT παρουσιάστηκε στο συνέδριο ELAG2017 για τον αυτοματισμό των βιβλιοθηκών
  8. ICEIRD 2017: 10η συνεχής χρονιά για το Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
  9. Επιστημονικό Συνέδριο Open Science Fair 2017 για την Ανοικτή Επιστήμη
Υποστήριξη Επιχειρήσεων

Το ΕΚΤ συμμετέχει στο Enterprise Europe Network-Hellas, το δίκτυο που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία:
  • Ευρωπαϊκή πληροφόρηση
  • Επιχειρηματικές συνεργασίες
  • Καινοτομία & Μεταφορά τεχνολογίας
  • Ερευνητικές Συνεργασίες
  • Χρηματοδότηση

Περισσότερα: www.enterprise-hellas.gr

Ανοικτές Προκηρύξεις

Ενημερωθείτε για τις ανοιχτές προκηρύξεις εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογίας, και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
  • Pilot Project - European platform on vulnerable people in the Information Society: mapping best practices and socio-economic impact for the empowerment
  • SUPPORTING INITIATIVES IN THE FIELD OF DRUGS POLICY
  • Improvement of border surveillance by enhancing cooperation between Member States in the framework of EUROSUR, including cooperation with third countries
Νέα Έρευνας και Καινοτομίας
  1.   Η Στρατηγική του ΕΚΤ για την περίοδο 2016-2022: Στόχοι & Δράσεις Υλοποίησης, Επιτεύγματα, Διεθνείς Τάσεις

    Δημοσιεύτηκε και διατίθεται online η Στρατηγική του ΕΚΤ για την περίοδο 2016-2022, όπου παρουσιάζονται οι στρατηγικοί στόχοι και οι δράσεις υλοποίησης για κάθε πυλώνα δραστηριότητας του ΕΚΤ: α) eContent ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες, β) Metrics δείκτες για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, γ) Innovation έρευνα, καινοτομία & επιχειρηματικότητα.
    Η έκδοση αποτυπώνει τις στρατηγικές επιλογές σε κρίσιμους τομείς, στους οποίους δραστηριοποιείται το ΕΚΤ ως εθνικής εμβέλειας υποδομή, όπως: η οργάνωση και διάθεση της επιστημονικής παραγωγής, η ενίσχυση της ακαδημαϊκής επικοινωνίας, η συγκέντρωση & διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, η μέτρηση της ερευνητικής δραστηριότητας. Στην έκδοση παρουσιάζονται επίσης οι διεθνείς τάσεις στους τομείς που δραστηριοποιείται το ΕΚΤ, καθώς και τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

    Περισσότερα
    Ξεφυλλίστε online τη Στρατηγική ΕΚΤ 2016-2022
  2.   Στο 0,97% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2015, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕKT

    Τα τελικά στατιστικά στοιχεία και δείκτες για την Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ελλάδα το 2015 παρουσιάζονται στη νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με τίτλο "Βασικοί Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2015 στην Ελλάδα" (http://metrics.ekt.gr/el/node/339). Η δημοσίευση των δεικτών εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής παραγωγής και έκδοσης των επίσημων στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί το ΕΚΤ σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

    Περισσότερα
  3.   Προκηρύχθηκαν οι Ειδικές Δράσεις: Υδατοκαλλιέργειες - Βιομηχανικά Υλικά - Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό, του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ

    Προκηρύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας οι Ειδικές Δράσεις «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» - «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός των Δράσεων, που συγχρηματοδοτούνται από το Ελληνικό ∆ημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 30.000.000 €, ενώ η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων ορίζεται η 19 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 16:00 με καταληκτική ημερομηνία την 20 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16:00.

    Περισσότερα
  4.   Έως 31 Αυγούστου η Δημόσια Διαβούλευση για την ενδιάμεση αξιολόγηση του Προγράμματος COSME

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας ενδιάμεσης αξιολόγησης του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME 2014-2020), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προσκαλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε δημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση του αντικτύπου του προγράμματος και των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί, σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, με τις εθνικές προτεραιότητες και ανάγκες και με άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

    Περισσότερα
  5.   Οι νέες πιλοτικές εφαρμογές σε κτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας από το enCOMPASS

    Αποτελεσματικά και ευχάριστα συστήματα, διαθέσιμα για κάθε χρήστη, το οποία βοηθούν στην πλήρη κατανόηση των δεδομένων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους χρήστες (π.χ. οικιακοί καταναλωτές, σχολεία, δημόσιοι χώροι, εταιρείες εξοικονόμησης ενέργειας) και στη βέλτιστη διαχείριση κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να μειώνεται το επίπεδο άνεσης μέσα στους χώρους του κτηρίου είναι ο κύριος στόχος του ευρωπαϊκού έργου enCOMPASS. Το έργο, στο οποίο συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), θα αναπτύξει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μια ολοκληρωμένη κοινωνική και τεχνολογική προσέγγιση ως προς την αλλαγή συμμπεριφοράς των χρηστών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Περισσότερα
  6.   Παράταση χρηματοδότησης δημοσιεύσεων με Ανοικτή Πρόσβαση για έργα του 7ο Προγράμματος Πλαίσιο

    Η πιλοτική δράση χρηματοδότησης δημοσιεύσεων με Ανοικτή Πρόσβαση μετά τη λήξη έργων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7 Post-Grant Open Access Pilot) παρατείνεται για 10 ακόμα μήνες, έως τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του έργου OpenAIRE. Η πιλοτική δράση έρχεται ως απάντηση στην αναγνώριση της ανάγκης -όπως αυτή εκφράστηκε στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2012- για κάλυψη των τελών δημοσίευσης με Ανοικτή Πρόσβαση για επιστημονικές δημοσιεύσεις που πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των έργων, παρέχοντας ένα πρόσθετο εργαλείο για την ενίσχυση της πρόσβασης στα αποτελέσματα έργων που έχουν ολοκληρωθεί.

    Περισσότερα
  7.   Η νέα υπηρεσία νέφους openABEKT παρουσιάστηκε στο συνέδριο ELAG2017 για τον αυτοματισμό των βιβλιοθηκών

    H νέα ολοκληρωμένη υπηρεσία νέφους openABEKT για την οργάνωση των βιβλιοθηκών, που ανέπτυξε και διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), παρουσιάστηκε στο 41ο Διεθνές Συνέδριο ELAG (European Library Automation Group) το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα τον αυτοματισμό των βιβλιοθηκών. Το συνέδριο αποτέλεσε σημείο συνάντησης των Επιστημόνων της Πληροφόρησης και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινότητας των βιβλιοθηκών και των φορέων τεκμηρίωσης.

    Περισσότερα
  8.   ICEIRD 2017: 10η συνεχής χρονιά για το Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

    To 10ο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (International Conference for Entrepreneurship, Innovation and Regional Development - ICEIRD) θα διεξαχθεί στις 31 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο Makedonia Palace). Το Συνέδριο ICEIRD καταλαμβάνει ηγετική θέση στην Ευρώπη μεταξύ των συνεδρίων που σχετίζονται με τηv Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη και, την τελευταία δεκαετία, έχει επικεντρωθεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ των πανεπιστημίων, της βιομηχανίας και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και στον τρόπο προώθησης της ανάπτυξης  μέσω της καινοτομίας.

    Περισσότερα
  9.   Επιστημονικό Συνέδριο Open Science Fair 2017 για την Ανοικτή Επιστήμη

    Eπιστημονικό συνέδριο για την Ανοικτή Επιστήμη με τίτλο "Open Science Fair 2017" διοργανώνεται στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το OSFair2017 απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, ερευνητικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες, φορείς χάραξης πολιτικής και χρηματοδότησης, παρόχους επιστημονικού ή συναφούς περιεχομένου/εκδότες, νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της έρευνας.

    Περισσότερα
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κόσμο  
    • 11th International Hydrogeological Congress of Greece
      Αθήνα, 04-06/10/2017
      Περισσότερα
    • AGRI Innovation Summit AIS 2017
      Λισαβόνα (Πορτογαλία), 11-12/10/2017
      Περισσότερα
    • 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση - Ο Σχεδιασμός της Μάθησης
      Ελλάδα, 23-26/11/2017
      Περισσότερα
Yποβάλλετε τη δική σας εκδήλωση online
Όλες οι Εκδηλώσεις
Η "Ερευνα και Καινοτομία" στο Διαδίκτυο
www.ekt.gr/research
Ο ελληνικός δικτυακός τόπος για θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας
Εθνικές Στατιστικές & Δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης και Καινοτομίας
metrics.ekt.gr
Νέες εκδόσεις
   Copyright © Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 2017                                                                                     www.ekt.gr logo ekt
e-max.it: your social media marketing partner