ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ( TLG, NATURE, PROQUEST, Συλλογικός
19-03-2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Σας ενημερώσουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύναψης συμφωνίας του ΣΕΑΒ για τη βάση Thesaurus Linguae Graecae (TLG) για όλα τα μέλη του. Η συμφωνία ισχύει ως 31/08/2019, με δυνατότητα ανανέωσης ως το τέλος του 2021.Η βάση Thesaurus Linguae Graecae (TLG) είναι μια βάση πλήρους κειμένου που περιλαμβάνει τα κείμενα που σώζονται από την περίοδο του Ομήρου (8ος αιώνας π.Χ.) έως το 1453 μ.Χ. Είναι αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος του University of California, Irvine που ενημερώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο και βελτιώνεται με νέα χαρακτηριστικά και στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή βιβλιοθήκη ελληνικής λογοτεχνίας από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της βάσης TLG συνδυάζουν τις παραδοσιακές μεθοδολογίες φιλολογικής και λογοτεχνικής μελέτης με τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας της πληροφορίας. Σήμερα, η βάση TLG περιλαμβάνει περισσότερες από 110 εκατομμύρια λέξεις, 10.000 αρχαίων ελληνικών κειμένων, που σχετίζονται με 4.000 συγγραφείς. Αποτελεί ένα εξειδικευμένο, αλλά μεγάλης χρησιμότητας εργαλείο, που εξυπηρετεί τις ανάγκες ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικότερα στις κλασσικές και μεσαιωνικές σπουδές.Για την πρόσβαση στη βάση TLG, εκτός από την IP διεύθυνση που είναι ήδη δηλωμένη στον πάροχο, είναι απαραίτητη η δημιουργία λογαριασμού από κάθε χρήστη χωριστά.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ NATURE

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης της σύμβασης με τον εκδότη Springer Nature για την τριετία 2019-2021,ο εκδότης έχει ανοίξει την πρόσβαση στο τρέχον περιεχόμενο (από το 2015 έως και σήμερα) του περιοδικού Nature για όλα τα μέλη του Συνδέσμου.
Συγκεκριμένα, πλέον όλα τα μέλη του Συνδέσμου έχουν πρόσβαση στο εν λόγω περιοδικό στα έτη 1869-2006 και 2015-σήμερα.

--

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ PROQUESTΣας ενημερώσουμε ότι ο ΣΕΑΒ έχει συνάψει σύμβαση με την ProQuest και έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διηνεκές (perpetual rights) για όλα τα μέλη του στην αρχειακή συλλογή επιστημονικών περιοδικών Periodicals Archive Online (Collections 1-10).Το Periodicals Archive Online είναι ένα ψηφιακό αρχείο ορόσημο που προσφέρει μία εξαιρετική διεπιστημονική συλλογή με κάλυψη δύο αιώνων στις τέχνες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες, η οποία ισοδυναμεί με 15 εκατομμύρια ψηφιοποιημένες σελίδες. Με το εργαλείο αυτό, οι χρήστες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε μία πληθώρα ερευνητικού υλικού που καλύπτει πολλαπλούς κλάδους και τύπους δημοσιεύσεων, με μια ευρύτατη επιλογή της δημοσιευμένης έρευνας από το 1802 μέχρι τον 21ο αιώνα. Το Periodicals Archive Online είναι μία πηγή παγκόσμιας κάλυψης καθώς τα περιεχόμενα του είναι σε πάνω από 20 γλώσσες καθιστώντας το ένα από τα σημαντικότερα αρχεία που διατίθενται σήμερα.Στο προσεχές διάστημα, οι τίτλοι περιοδικών που περιλαμβάνονται στη συλλογή PAO θα ενσωματωθούν στη λίστα περιοδικών που διατίθενται μέσω του portal του HEAL-Link και θα είναι προσπελάσιμοι μέσω του αλφαβητικού και θεματικού καταλόγου της ιστοσελίδας ηλεκτρονικών πηγών του ΣΕΑΒ.

Oλοκληρώθηκε η ενσωμάτωση του συνόλου των συνδρομών του HEAL-Link στην ενιαία μηχανή αναζήτησης ηλεκτρονικών πηγών του HEAL-Link και πλέον φιλοξενεί τα αρχεία ηλεκτρονικών περιοδικών παλαιοτέρων ετών,
τα MARC Records των ηλεκτρονικών βιβλίων καθώς και όλες τις τρέχουσες συνδρομές των ηλεκτρονικών περιοδικών. Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ενημέρωση του ενσωματωμένου περιεχομένου θα είναι συνεχής και συχνή, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.Η αναζήτηση στα ηλεκτρονικά περιοδικά φτάνει σε επίπεδο άρθρου ενώ στα ηλεκτρονικά βιβλία σε επίπεδο εγγραφής. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα περιορισμού των αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών φίλτρων μεταδεδομένων.Υπενθυμίζεται ότι η πρόσβαση ελέγχεται μέσω των δηλωμένων διευθύνσεων IP του κάθε ιδρύματος καθώς και μέσω των ιδρυματικών λογαριασμών των χρηστών (shibboleth) και ότι ισχύουν οι όροι των συμβολαίων για τη χρήση του περιεχομένου.

 
 
ME TIMH
 
Γιώργος  Ζάχος Δρ. Γιώργος Ζάχος
Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
GR 45110 Ιωάννινα www.gzachos.gr Τηλ: +3026510  05010/  05912
Fax: +302651005096
Mobile:+30 6976805472
---
Dr. Georgios K. Zachos
Director University of Ioannina Library
Panepistimioupolis Ioanninon
GR-45110 Ioannina, Greece http://www.lib.uoi.gr (Library) 
e-max.it: your social media marketing partner