Επιτροπή Ερευνών Π.Ι.

Share
Νέα για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες & την Ανοιχτότητα
24-08-2016
ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ
 

Ενημερωτικό Δελτίο Ιουλίου 2016


Κάλεσμα για συγγραφή άρθρων στους ιστότοπους του ellak.gr

Αν έχετε ελεύθερο χρόνο, ενδιαφέρεστε για τα κοινά, το ανοιχτό λογισμικό, τις ανοιχτές τεχνολογίες, τα ανοιχτά δεδομένα, και θέλετε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη, προώθηση και διάδοση τους, σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στην συγγραφή ή μετάφραση άρθρων στους ιστότοπους του ellak.gr για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ με αυτή την πρόσκληση, καλεί όσους ενδιαφέρονται, να παρουσιάσουν δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσουν νέες ερμηνείες και να επωφεληθούν, τόσο οι ίδιοι όσο και οι αναγνώστες των δικτυακών τόπων της ΕΕΛ/ΛΑΚ, από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών. Περισσότερα »

 

Το ellak.gr άλλαξε, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των αναγνωστών

Σε συνέχεια της ετήσιας έρευνας που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ αναφορικά με το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της ΕΕΛΛΑΚ, και των απαντήσεων που λάβαμε αποφασίσαμε να ανασχεδιάσουμε τους διαδικτυακούς μας τόπους. Έτσι σύμφωνα με τις προτάσεις των αναγνωστών το ellak.gr άλλαξε και έχει νέα όψη. Περισσότερα »

 

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Έπειτα από 8 παραγωγικά και δημιουργικά χρόνια η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) αλλάζει τον τίτλο της σε “Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ”. Η αλλαγή αυτή γίνεται ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση της ονομασίας με τους σκοπούς που εξυπηρετεί και τις δράσεις που αναπτύσσει καθώς ήδη από το 2015 έχει συμπεριληφθεί στους καταστατικούς στόχους της ΕΕΛΛΑΚ η διεύρυνση του αντικειμένου και ειδικότερα όπως αναφέρεται και στο καταστατικό: Περισσότερα »

 

Πρόσκληση για Συνεργάτη τεχνικών θεμάτων (web developer)

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ ενδιαφέρεται να προσλάβει συνεργάτη για τη θέση: προγραμματιστή (Web Developer), μερικής απασχόλησης. Aρμοδιότητες:Σχεδιασμός, ανάπτυξη και υποστήριξη δικτυακών τόπων κυρίως σε PHP, wordpress και MySQL Διαχείριση και ανάπτυξη περιεχομένου των δικτυακών τόπων της ΕΕΛ/ΛΑΚ Συνεργασία και υποστήριξη κοινοτήτων Ανοιχτών Τεχνολογιών Εκπροσώπηση της ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.... Περισσότερα »

 

Συνάντηση ΕΕΛ/ΛΑΚ και ΝΔ για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση

ΗΣτο πλαίσιο της επικοινωνίας που έχει ξεκινήσει η ΕΕΛ/ΛΑΚ με τα πολιτικά κόμματα με βάση τις προτάσεις για την ενίσχυση της ανοιχτής διακυβέρνησης, προτάσεις πολιτικής που προωθούν τη διαφάνεια, την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών έγινε την Πέμπτη 30/6 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη, το Γραμματέα Προγράμματος κ. Στεργίου καθώς και συνεργάτες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Περισσότερα »

 

Τα Ανοιχτά Δεδομένα εργαλεία για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας που έχει ξεκινήσει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ με βάση τις προτάσεις για την ενίσχυση της ανοιχτής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ενημέρωσης για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών με τα πολιτικά κόμματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για θέματα ανοιχτότητας πραγματοποιήθηκε χθες 25/7 συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, το γραμματέα κοινοβουλευτικού έργου Παναγιώτη Καρκατσούλη, το βουλευτή Γιώργο Μαυρωτά, και την υπεύθυνη Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Έφη Στεφοπούλου. Περισσότερα »

 

Βελτιώνοντας την ποιότητα δεδομένων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Στο πλαίσιο του Open Data Institute της ΕΕΛ/ΛΑΚ (http://odi.ellak.gr/) και της Ομάδας Εργασίας για τα Ανοιχτά Δεδομένα (https://opendata.ellak.gr/) έχουμε ξεκινήσει την πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της ποιότητας των δεδομένων που καταχωρούνται στη Διαύγεια και σε συνεργασία με το LinkedEconomy.org επισημάνθηκε ένα πρώτο δείγμα 7 αποφάσεων οι οποίες εμπεριείχαν αποκλίσεις σχετικές με τα αναγραφόμενα χρηματικά ποσά.Περισσότερα »

 

WordCamp 2016: Ένα διεθνές συνέδριο για το ανοικτό λογισμικό του WordPress στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2016

Η ελληνική κοινότητα του WordPress διοργανώνει το διήμερο συνέδριο WordCamp Athens 2016, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2016. Περίπου το 40% των sites που διαβάζεις καθημερινά, έχουν δημιουργηθεί με βάση το ανοικτό λογισμικό του WordPress. Τα WordCamps είναι τα επίσημα συνέδρια του WordPress που διοργανώνονται σε κάθε μεγάλη πόλη του κόσμου. Στα WordCamps, συζητάμε διάφορα θέματα: web, development, design, social media, startups, e-commerce, blogging και πολλά άλλα. Tα WordCamps, σε παγκόσμια βάση, υποστηρίζονται και διοργανώνονται υπό την αιγίδα του από το WordPress Foundation -το επίσημο και κοινωφελές ίδρυμα που έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη της ανοικτότητας του WordPress. Περισσότερα »

 

Η Πρόσβαση στο Διαδίκτυο Είναι Πλέον Ένα Βασικό Ανθρώπινο Δικαίωμα

Οι άνθρωποι μπορεί να αστειεύονται για τους άλλους, για το ότι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, αλλά αυτό το περίπλοκο κουβάρι από συνδέσεις και καλώδια έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής, τόσο πολύ ώστε να έχει γίνει μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν σου το στερήσουν. Αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα αλλά είναι η γνώμη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Human Rights Council, UNHRC), το οποίο πέρασε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα(*) τον Ιούνιο που καταδικάζει τις χώρες που στερούν σκόπιμα ή που διακόπτουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους πολίτες τους.Περισσότερα »

 

Το Βέλγιο νομοθέτησε υπέρ της ελευθερίας πανοράματος. Η Ελλάδα?

Στις 16 Ιουνίου η Βελγική Ομοσπονδιακή Βουλή νομοθέτησε υπέρ της ελευθερίας πανοράματος. Ο νέος νόμος, που ελευθερώνει πνευματικά δικαιώματα που αφορούν κτίρια και γλυπτά που εκτίθενται δημόσια σε μόνιμη βάση στο Βέλγιο, τίθεται σε εφαρμογή την Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016.Tα πνευματικά δικαιώματα παρέχουν στον κάτοχό τους αποκλειστικότητα στο δικαίωμα να επιτρέπει τη δημιουργία και τη διανομή παράγωγων έργων από αυτά. Η ελευθερία πανοράματος είναι εξαίρεση στον κανόνα των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία ισχύει σε διάφορες χώρες και επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών ή βίντεο, ή τη δημιουργία άλλων εικόνων όπως πινάκων ζωγραφικής, και τη δημοσίευσή τους, από κτίρια ή κάποιες φορές γλυπτά και άλλα καλλιτεχνικά έργα που είναι μόνιμα τοποθετημένα σε δημόσιο χώρο, χωρίς να θεωρείται πως παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα που μπορεί να ισχύουν για τα έργα αυτά. Περισσότερα »

 

Συμφωνία για την Ανοικτή Εκπαίδευση

Την Τρίτη 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα της Ανοικτής Διακυβέρνησης τα οποία συντονίζει ο εθνικός εκπρόσωπος της χώρας και Αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στην συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP) συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας κ. Παντής Γιάννης καθώς και ο εκπρόσωπος του OGP κ. Cerdan, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα εν όψει του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2016-2018. Περισσότερα »

 

Climathon 2016: Ένα hackathon για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

To Climathon 2016 είναι ένα παγκόσμιο event καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις 28 Οκτωβρίου 2016. Οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν και να προτείνουν λύσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής , μέσα σε 24 ώρες, σε θέματα αστικού σχεδιασμού, υποδομών, στέγασης, χρήσης του νερού, απομάκρυνσης των αποβλήτων ή η χρήση δορυφορικών δεδομένων. Οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν μαζί με μια προϋπάρχουσα ιδέα και να την αναπτύξουν σε συνεργασία με άλλους, ή να ξεκινήσουν με μια νέα ιδέα από το μηδέν υποστηριζόμενοι από τους μέντορες της διοργάνωσης. Περισσότερα »

 

Με νόμο υποχρεωτικό το ανοιχτό λογισμικό που θα προορίζεται το δημόσιο τομέα της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία, με μια νέα τροπολογία, που ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο, απαιτεί όλο το λογισμικό που γράφεται για την κυβέρνηση να είναι Ανοιχτού Κώδικα. Στα πλαίσια του νόμου Νόμου περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, κάθε λογισμικό, η χρήση του οποίου θα προορίζεται για τα υπολογιστικά συστήματα των κυβερνητικών υπηρεσιών, οφείλει να είναι ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »

 

e-max.it: your social media marketing partner